Ministar amenuje pisma

Nova pravila u ministarstvu vanjskih poslova: Ministar odobrava sva pisma

Vijesti / Politika | 30. 10. 2017. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, izmijenio je Odluku o prijenosu ovlaštenja za potpisivanje akata i ubuduće službena pisma koja netko od dužnosnika šalje na adrese izvan BiH, neće moći biti poslana diplomatskim putem bez potpisa ministra, saznaju "Nezavisne".

Kada je u pitanju Odluka o prijenosu ovlaštenja za potpisivanje akata, do sada su te odluke potpisivali pomoćnici ministra za bilateralu i multilateralu i to se radilo po automatizmu, odnosno, bez obzira na to od kojeg dužnosnika je pismo, u svim slučajevima se davao potpis i pismo se prosljeđivalo. Međutim, sada će isključivo ministar odlučivati o tome koje pismo će biti ili neće biti proslijeđeno diplomatskim kanalom na krajnju adresu, pišu Nezavisne novine.

Ukoliko ova praksa zaživi, više neće biti moguće da, kao u slučaju Pelješkog mosta, iz BiH bude poslano nekoliko pisama potpuno različitog sadržaja na adrese stranih dužnosnika.

"Ministri, zamjenici ministara, zastupnici itd. moći će poslati pismo, ali brzom poštom, međutim takva pisma se smatraju, kao što jesu,  osobni, stavom, a ne stavom institucije ispred koje šalju pisma. Ubuduće sva pisma koja budu išla diplomatskim kanalima, ispred dužnosnika BiH, imat će podršku cijele BiH ili neće otići diplomatskim putem", ispričao je isti izvor.

Također, iz ovog ministarstva uskoro će prema diplomatsko-konzularnim predstavništvima otići instrukcija da svi ambasadori imaju ista ovlaštenja i tretman, a između ostalog, biće im data mogućnost da neko pismo koje ide diplomatskim kanalima proslijede ili ne proslijede na krajnju adresu.

Ove odluke ministra posljedica su odluke Disciplinske komisije u slučaju Mirsade Čolaković, veleposlanice BiH u Nizozemskoj, koja je, navodno, otvorila pismo koje je iz Međunarodnog suda pravde u Hagu upućeno Mladenu Ivaniću, članu Predsjedništva BiH iz RS. Također, Čolaković je odbila da pismo šefa bh. diplomacije u vezi sa revizijom presude po tužbi protiv Srbije proslijedi Međunarodnom sudu pravde u Hagu, međutim, Disciplinska komisija odlučila je da ona nije kriva u tim slučajevima.

"Odluka je stupila na snagu. Sada je na svakom veleposlaniku odlučiti ili neće neko pismo koje mu stigne diplomatskim kanalima proslijediti na krajnju adresu ili će ga po osobnom nahođenju ili nečijoj naredbi zadržati i ne dostaviti", ispričao je visoki diplomatski izvor "Nezavisnih novina".

Dušanka Majkić, predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma parlamenta BiH, kaže da ne može govoriti o toj odluci, jer ne zna na osnovu čega je ona donesena.

Naglašava da se slučaj "Čolaković" dogodio sad i tko zna kada će opet, te da očekuje da ministar parlament BiH, odnosno one koji su ga birali obavijesti o svom radu i putovanjima izvan zemlje na kojima je u dvije i po godina bio gotovo 500 dana.

U Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH novinari nisu uspjeli dobiti komentar na ovu temu, a Crnadak nam se nije javljao na mobilni telefon.

Kopirati
Drag cursor here to close