Mostar

Nova adresa: Županijski Crveni križ deložiran; Ista sudbina čeka i Pučku kuhinju?

Vijesti / Politika | 08. 01. 2016. u 09:40 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crveni križ Hercegovačko-neretvanske županije odselio je iz prostorija na Kantarevcu u Mostaru. Deložacija se dogodila u desetom mjesecu, a Crveni križ je primoran bio potražiti alternativni smještaj.

Iz Crvenog križa HNŽ-a su rekli kako im je istekao ugovor o korištenju koji je bio sklopljen na tri godine, ali ga nisu produžili na vrijeme. Zoran Nikolić tajnik Crvenog križa HNŽ-a smatra kako su vlasti trebale izaći u susret Crvenom križu, te mu ponuditi alternativni smještaj.

Obećanja ima, pomoći nema

''Išao sam na razgovor kod gospodina Bešlića (Gradonačelnik Mostara, op.a.), on kaže da se ne može ništa bez Gradskog vijeća. Međutim ja kažem kako možete bez Gradskoga vijeća to oduzeti i dati Koledžu'', rekao je Nikolić za Bljesak.info.

Nikolić se za pomoć obraćao raznim razinama vlasti kako bi našao nove prostorije za Crveni križ. Ističe kako je ova organizacija pomogla mnoge, te kako na njih ne treba gledati kao i ostale nevladine organizacije.

''Gdje je tu humanost, gdje je tu ljudskost, gdje je solidarnost? Jesmo mi nevladina organizacija, ali ovo je organizacija s posebnim značajem, od posebno društvenog značaja za društvo i državu. Ne možete nas uspoređivati s udruženjem lovaca i ribolovaca i pčelara'', rekao je Nikolić.

Iz Gradske uprave Grada Mostara smatraju kako u ovom preseljenju nema ništa sporno. Za Bljesak.info su potvrdili kako je Crvenom križu istekao ugovor, te kako su oni novi potpisali s Koledžom Ujedinjenog svijeta.

Privremeni smještaj Crvenog križa

Županijskom Crvenom križu privremeni smještaj je ponudio Crveni križ Grada Mostara.

Alen Kajtaz iz mostarskog Crvenog križa je rekao kako nisu željeli Crveni križ HNŽ-a ostaviti na ulici te da je prostorije ustupio bez plaćanja najma i da Crveni križ HNŽ-a treba pokrivati samo osnovne troškove.

''Crveni križ HNŽ-a je dobio jednu prostoriju, salu za sastanke, sve što može koristiti u sklopu naše kuhinje u Sjevernom logoru. Obveza im je samo da plate dio struje, interneta, te troškove za čistoću'', rekao je Kajtaz za Bljesak.info.

Nikolić je rekao kako su ugovor o korištenju potpisali s gradskim Crvenim križem na godinu dana i kako će ako ne nađu alternativne prostorije tu i ostati sljedeće godine.

Pučka kuhinja sljedeća?

Do redakcije portala Bljesak.info došle su informacije i kako slična sudbina čeka i ''Pučku kuhinju'' koja se također nalazi na Kantarevcu, ali ravnatelj ove ustanove nije upoznat s ovim navodima.

''Mi smo upoznati s tim da je Crveni križ HNŽ-a preselio, ali mi nismo dobili nikakvo rješenje, niti ima naznaka da ćemo biti deložirani'', rekao je za Bljesak.info Franjo Slišković iz Pučke kuhinje.

Kopirati
Drag cursor here to close