Regionalni sud

Njemačko tužiteljstvo podnijelo zahtjev za izručenjem Puigdemonta Španjolskoj

Puigdemont se drži u pritvorskom centru u sjevernom njemačkom gradu Neumuensteru duže od tjedan, nakon što je uhićen u Njemačkoj 25. ožujka.
Vijesti / Politika | 03. 04. 2018. u 13:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačko tužiteljstvo u utorak je podnijelo zahtjev regionalnom sudu za izručenjem bivšeg katalonskog predsjednika Carlesa Puigdemonta Španjolskoj, gdje se suočava s optužbom za pobunu zbog njegove kampanje za neovisnošću regije.

Puigdemont se drži u pritvorskom centru u sjevernom njemačkom gradu Neumuensteru duže od tjedan, nakon što je uhićen u Njemačkoj 25. ožujka.

Tužitelji u njemačkoj saveznoj državi Schleswig-Holstein tvrde da je španjolski zahtjev  za izručenjem prihvatljiv jer optužba za pobunu podrazumijeva provođenje neustavnog referenduma o nezavisnosti, čak i u slučaju da su se mogli očekivati nasilni sukobi.

''Takva definicija je usporediva s onom u njemačkom zakonu'', navodi tužiteljstvo u priopćenju.

Tužiteljstvo je zatražilo od višeg regionalnog suda u Schleswig-Holsteinu, koji će odlučiti o izručenju, da zadrži Puigdemonta u zatvoru jer postoji opasnost da bi on mogao pokušati da pobjegne.

Puigdemont je pobjegao iz Španije prije pet mjeseci u Belgiju nakon što je španjolski premijer Mariano Rajoy smijenio njegovu regionalnu vladu i uveo je direktnu vladavinu Madrida nad Katalonijom.

Optužba s kojima se suočava o organiziranju nelegalnog referenduma o secesiji mogla bi mu donijeti zatvorsku kaznu do 25 godina.

Ostalo je nejasno kada će njemački sud donijeti svoju odluku, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close