Posvećen

Njemački mediji: Schmidt se povlači iz Bundestaga zbog funkcije u BiH

Istaknuto je kako se Schmidt sada želi koncentrirati na važnu funkciju – visokog predstavnika za BiH.
Vijesti / Politika | 09. 06. 2021. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Christian Schmidt, novi visoki predstavnik u BiH, povlači se iz Bundestaga, pišu njemački mediji.

Prema navodima Nordbayern.de, odluka je donesena nakon sastanka Schmidta s kancelarkom Angelom Merkel i čelnikom CSU stranke Markusom Söderom.

Istaknuto je kako se Schmidt sada želi koncentrirati na važnu funkciju – visokog predstavnika za BiH.

''Njegova moć na toj funkciji će biti neizmjerna'', navodi ovaj njemački medij.

Inače, Schmidt je osvojio direktni mandat u izbornoj jedinci Fürth, a njegova stranka će sada morati tražiti zamjenu. Savezni izbori će se održati 26. rujna 2021. godine, a podsjećamo da je njemačka vlada još 20. siječnja na prijedlog ministra vanjskih poslova Heika Maasa potvrdila kandidaturu Christiana Schmidta (CDU) za novog visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Samo ovaj potez, trebao bi biti pozitivan primjer bh. političarima, koji nerijetko sjede na dvije stolice u isto vrijeme. Nažalost, općepoznato ali i prihvaćeno je da se naši političari dobivanjem nove funkcije ne odriču 'stare', pa tako imamo federalne ministre koji su istovremeno zastupnici u županijskim skupštinama, i sl...

Važno pratiti BiH

Podsjetimo, Christian Schmidt izabran je za Visokog predstavnika u BiH 27. svibnja, a od 1. kolovoza bi trebao preuzeti ovu funkciju. Njegovo imenovanje, s obzirom na to da ga je izabrao PIC bez potvrde Vijeća sigurnosti UN, izazvalo je brojne reakcije.

I dok ga neki nazivaju "novim jahačem mrtvog konja" (Frankfurter Allgemeine Zeitung) i već mu pripremaju zamke, drugi smatraju da će on provesti "Biden-Merkeličin plan" izlaska BiH na ravne "euroatlantske staze". Schmidt je nedavno kazao kako je "važno pratiti BiH na njezinom izazovnom putu u Europu". Upravo je to i razlog velikog prijepora na mikro ali i makro razini.

EU i SAD, pogotovo sada s dolaskom Joea Bidena i najave jačeg angažmana na Balkanu (posebice su u fokusu BiH i Kosovo) i njihovog čvrsto vezivanja uz bruxellesko-washingtonski gat. Neki će reći da je Schmidt "osobni projekt Angele Merkel" koja nakon svog odlaska, u rujnu 2021 godine, ostavlja svojim nasljednicima ovaj trend balkanske politike.

Za Schmidta se tvrdi da je jedan od najboljih poznavalaca Balkana na Zapadu (1991. bio zadužen za vanjsku politiku Bundestaga, a često je boravio na našim prostorima).

"Odlučno neslaganje"

Upravo stoga Rusija je izrazila "odlučno neslaganje" s njegovim imenovanjem, (oni traže ukidanje OHR-a) te u priopćenju ruske ambasade u Sarajevu prozivaju zapadni partnere da " ponovno procjene posljedice ovog postupka" jer smatraju da se kršila "ustaljena praksa izbora visokog predstavnika".

Zato neki njemački analitičari smatraju kako je BiH postalo novo sjecište sukoba interesa velikih međunarodnih igrača, odnosno kako piše FAZ "idealan poligon za hladni, zamjenski rat Rusije protiv Zapada".

Kopirati
Drag cursor here to close