Veleposlanica Hohmann

Njemačka poruka: Tko je krizu napravio neka je i otkloni

Njemačka veleposlanica je istaknula kako to uključuje potrebu da se sjedne za jedan stol i razgovara te da se svi potrude u vezi s jednim iskrenim i čestitim kompromisom.
Vijesti / Politika | 08. 06. 2018. u 11:08 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Riječ 'kriza' u protekle sam dvije godine čula često. U BiH ne postoji kriza koju nisu prouzrokovali ljudi, političari. Dobra je vijest što krize koje naprave ljudi, sami ljudi mogu i otkloniti'', izjavila je veleposlanica Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Christiane Constanze Hohmann.

U intervjuu za Dnevni avaz rekla je kako bh. političari moraju konačno preuzeti odgovornost i zauzeti se za budućnost svih Bosanaca i Hercegovaca, a ne samo za dobrobit svoje etničke grupe.

Istaknula je kako to uključuje potrebu da se sjedne za jedan stol i razgovara te da se svi potrude u vezi s jednim iskrenim i čestitim kompromisom.

To važi, naglasila je, i za neophodne prilagodbe Izbornog zakona kada je u pitanju izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Smatra kako će kompromis biti ostvariv čim sve strane pokažu potrebnu političku volju za iskren pronalazak rješenja te da nije zadatak međunarodne zajednice ili Njemačke da predlaže ili donosi rješenja.

''U potpunosti podržavamo nastojanja Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država u posredovanju koja u međuvremenu podržavaju i stručnjaci iz Venecijanske komisije. Ali, bh. političari trebaju da izrade rješenje'', smatra je Hohmann.

Kazala je da je Njemačka veoma zabrinuta zbog rastuće nacionalističke retorike u BiH, koja dolazi sa svih strana i koja nikako nije u skladu s približavanjem EU i njenim vrijednostima kojima se teži.

''Veoma nam je žao što bh. političari potiču etničke konflikte, umjesto da se fokusiraju na poboljšanje svakodnevnog života stanovnika, stvaranje radnih mjesta i boljih uvjeta života u BiH'', istaknula je.

Hohmann je dodala kako se EU godinama bez prestanka angažira na zapadnom Balkanu.

''Da je EU i dalje i još jačim angažmanom zastupljena, dokazala je Europska komisija još u veljači novom strategijom za zapadni Balkan, koja se sastoj i od niza konkretnih projekata'', podsjetila je.

Mišljenja je da će na summitu u lipnju članice EU usvojiti tu strategiju.

''Kao članica Vijeća za implementaciju mira i Upravnog odbora za implementaciju mira, Njemačka će i dalje posebno u tome podržavati procese demokratizacije i pomirenja u zemlji'', zaključila je veleposlanica Hohmann u razgovoru za Dnevni avaz. 

Kopirati
Drag cursor here to close