PSBiH

Nisu podržani SDP-ovi amandmani na Ustav BiH

Ti amandmani predviđaju da, umjesto Predsjedništva BiH, budu birani predsjednik i dva potpredsjednika, kao i da na čelo izvršne vlasti bude biran premijer.
Vijesti / Politika | 11. 01. 2021. u 13:34 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma PSBiH na današnjoj sjednici u Sarajevu nije podržalo prijedlog četiri amandmana na Ustav BiH koji su predložili zastupnici iz kluba SDP-a BiH.

Ti amandmani predviđaju da, umjesto Predsjedništva BiH, budu birani predsjednik i dva potpredsjednika, kao i da na čelo izvršne vlasti bude biran premijer.

Također, predlažu uvođenje predsjednika i potpredsjednike BiH koji ne mogu biti iz istog naroda ili iz reda ostalih. Kandidati bi bili direktno izabrani članovi Parlamentarne skupštine BiH.

Povjerenstvo nije podržalo ni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač zastupnik Saša Magazinović.

Tim izmjenama i dopunama institut mirovanja mandata se uvodi u izborno zakonodavstvo BiH.

Predloženim izmjenama i dopunama daje se mogućnost da izabrani član u zakonodavnom organu vlasti na svim razinama vlasti u BiH za vrijeme trajanja mandata može prihvatiti vršenje izvršne funkcije, s tim da će za to vrijeme njegov mandat zastupnika biti u mirovanju, dok se za vrijeme mirovanja njegov mandat dodjeljuje sljedećem kandidatu s iste liste s koje je osoba čiji je mandat umirovljen - izabran.

Nije podržana inicijativa Šemsudina Mehmedovića da se u Parlamentarnoj skupštini BiH započne ponovo procedura javnog oglašavanja, ponude, odabira i usvajanja teksta himne Bosne i Hercegovine.

Članovi komisije nisu podržali dvije inicijative koje je predložila predsjedavajuća povjerenstva Alma Čolo.

Prvom inicijativom predlagala je da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenuje Privremeno povjerenstvo za izradu Prijedloga zakona o državnoj imovini Bosne i Hercegovine.

U drugoj je Čolo predlagala da Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH imenuje Privremeno povjerenstvo za izradu Prijedloga amandmana na Ustav BiH i Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, radi usklađivanja s presudama Europskog suda za ljudska prava u predmetima Sejdić i Finci, Pilav, Zornić, Šlaku i Pudarić protiv BiH i presudama Ustavnog suda BiH koje se odnose na Izborni zakon BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close