Izjave

Nisu ni zasjeli a već su zasra***

Reakcije na trojku već pristižu. Požalile su se Ukrajina, Hrvatska, Srbija, Sjedinjene Američke Države, a domaćoj javnosti ostaje da čeka službeni početak cirkusa u kući.
Vijesti / Politika | 12. 10. 2018. u 10:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrana trojka još nije ni zasjela u fotelje Predsjedništva BiH, a već je uspjela užariti atmosferu kad je u pitanju odnos sa susjedima i vanjska politika u kojoj BiH nikada nije imala usuglašen stav predsjedničke trojke.

Željko Komšić, čiji se izbor u Predsjedništvo osporava, iz predizborne kampanje nastavio je s neodvaganim porukama Republici Hrvatskoj. U prvom intervjuu nakon izborne noći rekao je kako će BiH tužiti Hrvatsku zbog ''Pelješačkog'' mosta te više puta ponovi kako se Hrvatska ne smije miješati u politiku BiH.

Ponašanje

''Tražim minimum diplomatskog i ljudskog ponašanja, ne mogu dopustiti da gaze Bosnu i Hercegovinu'', poručio je Komšić s čijih su skupova odaslane snimke transparenata s uvrjedljivih poruka i čija je stranka u više navrata službeno kažnjena zbog govora mržnje.

No, Komšić je, unatoč tome, poručio hrvatskim dužnosnicima kako će biti još oštriji.

''Njima se jasno mora reći gdje su granice. Ne samo granice Bosne i Hercegovine, nego granice normalnog i lijepog ponašanja… Njihovo interveniranje i miješanje u odnose u Bosni i Hercegovini samo nas dalje motivira da budemo tvrđi u svojim stavovima'', poručio je.

Komšić je razljutio i Srbiju rekavši kako je Kosovo neovisna država.

Kosovski boj

''Nemam dilemu da je Kosovo nezavisna država. Odmah da znate da je to moje mišljenje... Rekao sam da je Kosovo nezavisna država i da bi BiH bilo pametno da to uradi, ali sa Miloradom Dodikom u Predsjedništvu ja čisto sumnjam da ćemo doći do te odluke, ali ne krijem svoj stav'', rekao je Komšić.

Reagirao je srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je da se Komšić potrudio da provocira Srbiju.

''I ja osobno smatram da Republika Srpska može biti neovisna država kad to može i Kosovo, ali Srbija ima službenu vanjsku politiku po kojoj priznaje teritorijalni integritet BiH", rekao je Dačić.

Džaferović uz Komšića

Poručio je kako "narušavaju prijateljske odnose, kao i da će izazvati recipročnu reakciju''.

Komšićevim porukama priključio se i Šefik Džaferović poručivši Hrvatskoj kako ''oni koji komentiraju unutarnje stanje u BiH da dobro pripaze što govore i rade''. I on je rekao kako će se dignuti tužba zbog gradnje Pelješkog mosta.

Prašinu je digao i Milorad Dodik koji je, osim unutarnjih zabava sa zastavom, posvećenjem prostorija u zgradi Predsjedništva, zagrijao poruke prema vani izjavama o tome kako treba priznati Krim kao dio Rusije.

Dodikove poruke

''Namjeravam podnijeti inicijativu na razini BiH da Krim bude priznat kao dio Rusije'', kazao je Dodik uz ocjenu kako u aneksiji Krima što ju je nasilnim putem provela Moskva nema ničega spornog.

Poručio je i američkoj veleposlanici u BiH Maureen Cormack da je ''frustrirana i bezobrazna''.

"Cormack se izravno miješa u izborni proces. To je bezobrazluk od strane jedne frustrirane žene", rekao je Dodik, čija je stranka također kažnjavana zbog govora mržnje u izbornoj kampanji.

Reakcije na trojku već pristižu. Požalile su se Ukrajina, Hrvatska, Srbija, Sjedinjene Američke Države, a domaćoj javnosti ostaje da čeka službeni početak cirkusa u kući.

Novi rezultati za Predsjedništvo  

 

Središnje izborno povjerenstvo BiH objavila je nove rezultate izbora za članove Predsjedništvo, a promjena među vodećima - nije bilo.

Za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda najveći broj glasova osvojio je Šefik Džaferović (SDA) sa 36,46 posto, za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić (DF) sa 54,04 posto, a za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik (SNSD) sa 53,84 posto.

Kopirati
Drag cursor here to close