Dodik

Ništa nije dogovoreno!

Na sastanku je dogovoren načelan dogovor o podjeli ministarstava u Vijeću ministara BiH.
Vijesti / Politika | 17. 04. 2019. u 17:45 Bljesak.info
Dodik nakon sastanka s Čovićem i Izetbegovićem

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nije postignut dogovor, tko je to rek'o? Pričali smo o tome, ali dok se sve ne dogovori, nije ništa ne dogovoreno'', izjavio je predsjednik SNSD-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka s predsjednicima SDA Bakirom Izetbegovićem i HDZ-a BiH Draganom Čovićem održanim u srijedu u Sarajevu.

Na sastanku je, kako javlja N1, dogovoren načelan dogovor o podjeli ministarstava u Vijeću ministara BiH.

HDZ-u i strankama okupljenim oko Hrvatskog narodnog sabora BiH pripast će tri ministarska mjestau Vijeću ministara - financija i trezora; civilnih poslova i ministarstvo pravde te tri mjesta zamjenika ministra.

SDA i strankama okupljenim oko nje također će pripasti tri ministarska mjesta: obrana, sigurnost i vanjski poslovi kao i četiri mjesta zamjenika ministra.

Mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara i dva ministarska mjesta (ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, promet i komunikacije), pripale su SNSD-u. Treće ministarsko mjesto (ljudska prava i izbjeglice) u okviru kvote iz Republike Srpske trebala bi pripasti, kako je Bakir Izetbegović rekao, nestranačkom kandidatu iz reda Ostalih.

''Nećemo podržati MAP''

''MAP? Mi nećemo odustati od toga, nećemo podržati MAP to je veoma jasno. To je ustavna priča, daleko iznad pitanja formiranja Vijeća ministara. Bez formiranja Vijeća ministara riskiramo zaustaviti svoj europski put. Trebamo se prisjetiti onoga što su nam rekli Europljani, a to je da ukoliko formiramo vlast do svibnja možemo očekivati mišljenje. To je važnije nego sami MAP.

Izetbegović je to pitanje u nekom dijelu razgovora donio kao neki uvjet Toga nema. Gospodin Izetbegović je smatrao da je to njemu važna tema. Danas smo razgovarali oko raspodjele resora kao sljedeći korak u realizaciji izjave o formiranju vlasti na zajedničkoj razini. Oni su tražili da se na neki sumnjiv način aktivira navodno MAP tako što bi ministrica dala svoju suglasnost bez stava Vijeća ministara i Predsjedništva, to je veoma opasna putanja. Ako netko učini tako nešto, onda stavlja ovu zemlju u neizvjesnu orbitu kretanja. Odbijamo bilo kakvo uvjetovanje Mi smo kao SNSD prihvatili tri ministarstva'', kazao je Milorad Dodik, javio je N1.

Kopirati
Drag cursor here to close