Izvještaj o Srebrenici

Ništa ne može spriječiti Vladu RS-a

Đokić je za Radio Republike Srpske rekao kako će novo povjerenstvo biti formirano i činit će je ''kvalitetni, odgovorni i kompetentni ljudi''.
Vijesti / Politika | 17. 08. 2018. u 09:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da Vlada Srpske može staviti izvan snage izvještaj o Srebrenici iz 2004. godine bez obzira na priču da će netko tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Narodne skupštine, objavila je Srna.

''Ništa Vladu ne može spriječiti da ona donese odluku, kada je rasprava u parlamentu završena i kada imamo jasne stavove parlamenta i sveopći konsenzus. Vlada već sada može početi raditi svoj dio posla, jer je to već ranije bio izvještaj Vlade, a ne parlamenta. Mislim da je moguće da ovo pitanje bude završeno za godinu dana'', smatra Đokić.

Naveo je kako bi Vlada već za dan-dva mogla staviti izvan snage taj izvještaj i nastaviti s aktivnostima s ciljem konačnog utvrđivanja istine o događajima na području srebreničke regije, ali i istine o stradanju Srba u regiji Sarajeva, što nikada nije realizirano u FBiH.

Đokić je za Radio Republike Srpske rekao kako će novo povjerenstvo biti formirano i činit će je ''kvalitetni, odgovorni i kompetentni ljudi''.

Rekao je i da je pitanje Srebrenice otišlo samo u jednom smjeru, a to je da se govori o žrtvama Bošnjaka na tom području, a potpuno zanemaruju srpske žrtve, i to oko 3.000 Srba stradalih u regiji Podrinja u nekoliko općina, uključujući i područje Srebrenice.

Naveo je kako se mora reći i da su brojni Bošnjaci koji se vode na popisu iz 2004. godine stradali na drugačiji način, u međusobnim borbama i klasičnim vojnim operacijama i da nisu svi stradali u vrijeme srpanjskih događaja 1995. godine.

''Na zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske jasno je rečeno i potvrđeno da je povjerenstvo i vlast koja je formirala takvo povjerenstvo bila izložena velikom pritisku. Kada smo preuzeli tu veliku odgovornost i obvezu da ponovo otvorimo pitanje izvještaja iz 2004. godine, bili smo svjesni velikih izazova, ali je veoma važno da smo o tome postigli sveopći politički konzenzus unutar Srpske'' naglasio je Đokić.

Napominje kako ne treba dramatizirati ovo pitanje, jer namjera nije prikrivanje činjenica, već njihovo rasvjetljavanje, radi utvrđivanja istine.

''Nitko nije imao cilj da bilo koga povrijedi, umanji bol obotelji žrtava i onih koji suosjećaju u njihovom bol'', kaže Đokić.

Izrazio je zadovoljstvo zbog iskazanog jedinstva u Narodnoj skupštini Republike Srpske i zbog toga što su svi shvatili da je ovo najbolji način da se sazna istina o svemu što se događalo u Srebrenici i najbolji put za pomirenje.

''To će biti najbolji put k pomirenju i normalizaciji života u toj regiji. Činjenica je da na tom području žive zajedno Srbi i Bošnjaci. Treba stvoriti sve preduvjete da se takav život odvija normalno i mirno uz suradnju, razumijevanje, toleranciju i međusobno poštivanje'', kaže Đokić.

Ističe kako se aktualna vlast, koja narodu odgovara već 12 godina, uvijek zalagala za istinu i dobiva visoku razinu povjerenja zato što je odgovorna.

Narodna skupština Republike Srpske jednoglasno je odbacila izvještaj Povjerenstva o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. srpnja 1995. godine i zatražila od Vlade da ga stavi izvan snage i formira dva neovisna međunarodna povjerenstva za utvrđivanje istine - o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close