Glas iz Srpske

Ništa bez Daytona

"To je veoma značajno za opstanak srpskog naroda i garancija našeg bivstvovanja na ovim prostorima", naglasio je predsjednik Vlade Republike Srpske.
Vijesti / Politika | 20. 11. 2019. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Koliko god želimo dobro našem narodu, jednako želimo dobro i za druga dva konstitutivna naroda u BiH. Iz Republike Srpske nikada nećete čuti stav koji ide na štetu druga dva naroda. Mi samo štitimo svoje stavove i tako ćemo raditi i ubuduće", rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

U izjavi za agenciju Srna, rekao je kako je Srpska opredijeljena za izvorni Daytonski sporazum i europski put BiH, te da je sve što želi da njezin stav bude uvažavan, a da se do svih promjena koje budu neophodne dođe dogovorom i konsenzusom dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Višković, govoreći povodom 24 godine od parafiranja Daytonskog mirovnog sporazuma, je rekao kako je 21. studeni značajan datum za Srpsku jer je prije 24 godine u Daytonu dobiven mir i priznanje Republike Srpske kao jednog od dva punopravna entiteta u BiH.

"To je veoma značajno za opstanak srpskog naroda i garancija našeg bivstvovanja na ovim prostorima", naglasio je predsjednik Vlade Republike Srpske.

Navodeći kako je prvenstveno zbog intervencija visokih predstavnika došlo do značajnog odstupanja od izvornog Daytonskog sporazuma, Višković je rekao kako se zbog toga Srpska stalno zalaže za Dayton kakav je donesen, a ne njegov duh o čemu se često govori.

Višković je istaknuo kako Srpska želi povratak na izvorni Dayton jer ne samo da je on donio mir na ove prostore, nego je omogućio i funkcioniranje dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da narodi neometano žive na ovim prostorima, uvažavaju se i poštuju.

"Samo ako budemo dosljedno poštovali ono što je navedeno u Daytonu imamo budućnost. Srpska je opredijeljena za poštovanje Daytona, ali i za europski put BiH. Naše poruke su jasne. Mi uvažavamo i poštujemo Daytonski sporazum i ustavnu strukturu BiH kakva je donesena u Daytonu, a sve izvan toga nije prihvatljivo", kaže Višković.

Naime, 21. studenog se navršavaju 24 godine od kada je u američkoj bazi Wright-Pattersonu Daytonu parafiran mirovni sporazum, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Daytonskim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH.

Sporazum je službeno potpisan u Elizejskoj palači u Parizu, 14. prosinca 1995.

Kopirati
Drag cursor here to close