Sattler

Nismo zaslužili da strani suci odu

"Daleko smo od članstva. Trebate prvo dobiti kandidatski status i otvoriti pregovore. Ima važnijih pitanja, uključujući reformu sudstva, nepristranost sudaca i slično", kazao je Sattler.
Vijesti / Politika | 06. 11. 2020. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH nije na dnevnom redu jer do tog koraka ova zemlja mora provesti brojne reforme i ispuniti niz preduvjeta bitnih za napredak na europskom putu'', poručio je u petak šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler.

U intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje", Sattler je podržao stajalište o statusu stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH, što ga je dan ranije pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda izrekao Visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko, koji je ocijenio kako je to tijelo sa sadašnjim ustrojem ključna brana napadima na ustavni poredak BiH.

Naime, Ustavni sud BiH, sukladno odredbama Daytonskog sporazuma, čine po dva suca iz reda tri konstitutivna naroda te troje stranih sudaca koje imenuje predsjednik Europskog suda za ljudska prava.

Hina pak podsjeća kako su SNSD i HDZ BiH zajednički predložile izmjene zakona o Ustavnom sudu kojima bi se troje inozemnih sudaca, koji su njegovi članovi, zamijenili domaćim sucima.

To su pravdali potrebom za ispunjavanjem kriterija nužnih da bi BiH postala članicom EU, no Dodik tome dodaje kako strani suci, uz dvoje sudaca Bošnjaka, neprestano preglasavaju srpske i hrvatske suce.

Sattler je potvrdio kako strani suci jednog dana trebaju napustiti Ustavni sud, ali je istaknuo kako za to još nije došlo vrijeme jer je BiH još daleko od članstva u Uniji.

"Daleko smo od članstva. Trebate prvo dobiti kandidatski status i otvoriti pregovore. Ima važnijih pitanja, uključujući reformu sudstva, nepristranost sudaca i slično", kazao je Sattler.

Njegova je poruka kako je za BiH trenutačno prioritet reforma pravosuđa, što je istaknuto i u posljednjem mišljenju Europske komisije. Ta reforma uključuje i mjere kojima bi se zajamčio integritet sudaca i tužitelja, ali i članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV).

"U BiH je 80 posto ljudi nezadovoljno stanjem u pravosuđu . Reforme su nužne i njih ne radite radi stranaca, već radi građana koji žele da nitko ne bude iznad zakon i da suđenja budu u razumnim rokovima. Značajna smo sredstva uložili u rad VSTV, nećemo iz Vijeća izaći, ali zauzvrat tražimo rezultate", kazao je Sattler.

Između ostalog, rekao kako pažljivo treba razmotriti i istražiti sve navode o eventualnim izbornim prevarama.

''Upućujem poziv tužiteljstvima da urade svoj dio posla, da provedu istrage tamo gdje postoje osnove i da vidimo osuđujuće presude. Nažalost, ne vidimo odgovore i ishode ovakvih istraga'', kazao je.

Iako su u pitanju lokalni izbori, Sattler navodi da su pitanja velika, nacionalna i uvijek su nekako nabijena strašću, a u suštini bi se trebalo govoriti o cestama, školama, obrazovanju i to bi trebao biti fokus kampanje.

''Uvijek postoji iskušenje da potegnete neka druga pitanja, koja su nabijena emocijama, koja će uzburkati strasti među građanima. Ali, pravi fokus je na tome tko je najbolji vijećnik, načelnik, tko će najbolje rješavati probleme u Doboju, Konjicu ili drugdje'', naveo je.

Kopirati
Drag cursor here to close