HNS

Nismo spremni ni na kakav kompromis

Govoreći o prijedlogu bošnjačkih stranaka da se ukine Dom naroda Federacije BiH i da se svede ''na nešto što je Vijeće naroda u RS'', Ljubić je rekao kako je taj prijedlog besmislen i neustavan.
Vijesti / Politika | 07. 05. 2018. u 15:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nismo spremni ni na kakav kompromis s osnovnim principima koje je ova odluka Ustavnog suda definirala a to je princip konstitutivnosti i princip legitimnog predstavljanja u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH'', rekao je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora i čelnik Odbora Hrvatskog Sabora za Hrvate.

Nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a, Ljubić je rekao kako je ponovno zaključeno da je HNS opredijeljen za provedbu presude Ustavnog suda o izbornom zakonodavstvu i o njenom slovu i duhu.

''To znači da se omogući legitimno predstavljanje svakog od tri konstitutivna naroda u Domu naroda'', rekao je i podsjetio kako se drugi dio odluke Ustavnog suda odnosi na to da se legitimitet predstavljanja omogući na svim administrativnim razinama a to uključuje i Predsjedništvo BiH.

''Spremni smo razgovarati o modalitetima implementacije odluke Ustavnog uzimajući u obzir da je prijedlog HNS-a osporen u Zastupničkom domu'', rekao je.

Govoreći o prijedlogu bošnjačkih stranaka da se ukine Dom naroda Federacije BiH i da se svede ''na nešto što je Vijeće naroda u RS'', Ljubić je rekao kako je taj prijedlog besmislen i neustavan.

''Postavlja se pitanje zašto im nije smetao Dom naroda F BiH u svom punom kapacitetu kad je konstituiran neustavno, a sad kad bi trebao biti konstituiran po ustavu im smeta. Jedino objašnjenje je da netko želi zadržati dominaciju i zadržati mogućnost biranja hrvatskih predstavnika'', rekao je Ljubić.

Ljubić je upozorio na izjave o BiH i opasnostima u koje BiH ulazi ukoliko se ne promjeni Izbori zakon te najavio mogućnost da Hrvatska usvoji u Saboru rezoluciju o BiH.

''Hrvatska kao članica NATO-a, potpisnica Daytona i kao članica EU ima obvezu brinuti se o stabilnosti regije i svojoj stabilnosti. Strateški interes Hrvatske je BiH. Hrvatska ima obvezu i pravo baviti se pitanjem BiH i to je razlog što je Saborski odbor za Hrvatske izvan Hrvatske donio odluku da se održi tematska sjednica o stanju u BiH s predstavnicima Hrvata u BiH'', rekao je i dodao kako će predložiti rezoluciju o BiH te ju poslati Saboru na usvajanje.

Inače, Ustavni sud BiH je po zahtjevu Ljubića, koji je tada bio predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH, poništio odredbe izbornog zakona na prigovor hrvatske strane koje se tiču popunjavanja mjesta izaslanika za Dom naroda Federacije BiH, bez kojega se ne može uspostaviti niti nova izvršna vlast u ovome entitetu, ali i državni Dom naroda.

Hrvatske stranke traže provedbu ove odluke kako bi se osigurao narodni legitimitet izabranih predstavnika, dok pak bošnjačke stranke inzistiraju na smanjenju nadležnosti Doma naroda, koji je ključna institucija za osiguranje jednakopravnosti Hrvata.

Ljubić je ponovio kako je HNS BiH stava da hrvatski predstavnici inzistiraju na legitimnom predstavljanju svakog od tri konstitutivna naroda u Domu naroda i Predsjedništvu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close