A SDA im je to omogućio

Nikšić: Vlasti nema dok to ne kažu HDZ i SNSD

Nikšić je kazao da je i SDP mogao donijeti odluku o ulasku u vlast.
Vijesti / Politika | 04. 04. 2019. u 18:30 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlasti u FBiH nema dok to ne kaže HDZ. Vlasti na državnom nivou nema dok to ne kažu HDZ i SNSD. Takvu odluku i HDZ-a i SNSD-a osigurala je SDA svojim glasovima, kazao je u Danu uživo na N1 Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

Nekadašnji stranački kolega i lider DF-a Željko Komšić najavio pregovore o ulasku u vlast, a Nikšić kaže da se nastoji suzdržati od komentara.

"Ja se nastojim suzdržavati od komentara. Nekako vam SDP dođe kao opće-narodna imovina i oni koji nisu članovi SDP-a i glasači, osjećaju se pozvanim da kažu SDP-u što treba raditi. To je legitimna odluka organa DF-a, mi smo donijeli drugačiju odluku. To je njihovo pravo. Nažalost, takvom odlukom su odlučili da ne participiraju u Bh. bloku", kazao je Nikšić.

Novi pregovori u BH. bloku

Nikšić je najavio nove pregovore u redovima Bh. bloka idući tjedan.

"To je njihova odluka. Istini za volju, pokrenuli smo, mogu najaviti nastavak razgovora u ponedjeljak oko utvrđivanja Bh. bloka i formaliziranja. O tome trebamo razgovarati i stvoriti pretpostavke. Ja sam se nadao, to je bila moja želja i o tome smo razgovarali da formiramo vlast kao građanski blok i da nakon tih par mjeseci funkcioniranja vlasti u županijama, onda postavimo kao Bh. blok stvari na pravo mjesto i kažemo: Vidite da funkcionira gdje je Bh. blok, hoćemo li tako i u FBiH", kazao je i dodao:

"Imamo potpuno identičan stav da nam ne treba izmjena Izbornog zakona. Taj zakon se donosi u Parlamentu, a ne u Vladi. Što će se promijeniti ako mi kažemo da smo dio vlasti?"

I SDP mogao odlučiti o vlasti

Nikšić je kazao da je i SDP mogao donijeti odluku o ulasku u vlast.

"Mogao je i SDP donijeti odluku da hoće biti dio vlasti. Vlasti u FBiH nema dok to ne kaže HDZ. Vlasti na državnom nivou nema dok to ne kažu HDZ i SNSD. Takvu odluku i HDZ-a i SNSD-a osigurala je SDA svojim glasovima. Sad je pitanje zašto mi da ulazimo u to? Zašto da mi pojeftinjujemo kad je SDA omogućila HDZ-u i SNSD-u da se bez njih ne može ništa dogoditi. SDA može s HDZ-om i SNSD-om napraviti Vijeće ministara sutra", dodao je Nikšić i zaključio:

"Oni su donijeli odluku da bi išli u vlast, ali vlasti nema dok HDZ i SNSD ne daju zeleno svjetlo. Jasno je rekao predsjednik HDZ-a, dok ne dođe do izmjene Izbornog zakona. Mi smo jasno rekli da HDZ ne može računati na naše glasove o izbornom zakonu".

Kopirati
Drag cursor here to close