Zastupnički dom PFBiH

Nikšić tvrdi da ''tajna policija'' lovi SDP-ovce

Zatražio je da se hitno ispita istinitost navoda i saznanja koja su po njegovim riječima ''već u domeni neke vrste javne tajne među uposlenicima ovih institucija.''
Vijesti / Politika | 19. 06. 2018. u 15:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH i stranački zastupnik u Zastupničkom domu Federalnog parlamenta Nermin Nikšić na današnjoj sjednici je informirao zastupnike o saznanjima koja je dobio od velikog broja ljudi, koji su postali, kako kaže, žrtve očitog kriminala u režiji najodgovornijih pojedinaca u Federalnoj upravi policije i pojedinih tužitelja.

Zatražio je da se hitno ispita istinitost navoda i saznanja koja su po njegovim riječima ''već u domeni neke vrste javne tajne među uposlenicima ovih institucija.''

''Svima sam savjetovao da o tim informacijama upoznaju nadležne institucije i tijela. Međutim, prema saznanjima onih koji su se usudili na takav korak, reakcije su izostale ili su uslijedile, ali protiv njih kao ljudi koji su se usudili ukazati i usprotiviti nezakonitim radnjama'', kazao je Nikšić.

Iznoseći saznanja uputio je šest pitanja nadležnim institucijama: Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, Uredu disciplinskog tužitelja, Tužiteljstvu BiH, Tužiteljstvu Županije Sarajevo, Federalnom ministarstvu unutarnjih poslova , Upravi policije FBiH, Ministarstvu unutarnjih poslova ŽS, Upravi policije ŽS i neovisnim odborima Parlamenta FBiH i Skupštine ŽS:

1. Je li Vam poznato da je direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač formirao poseban istražni tim kojim neposredno i neformalno rukovodi policijski službenik Vehbija Numanović, a koji se služi brojnim nezakonitostima kako bi osigurao navodne dokaze o kriminalnim radnjama osoba čija je jedina krivica što u konkretnom slučaju pripadaju Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine ili se privatno poznaju s ljudima iz SDP-a BiH?

2. Je li Vam poznato da ovaj istražni tim po izravnom nalogu Dragana Lukača i Vehbije Numanovića, potpuno nezakonito dodaje brojeve telefone osoba iz SDP BiH, ali i osoba koje nemaju nikakve veze sa SDP-om, kako bi se oni prisluškivali u okviru istraga i posebnih istražnih radnji koje provodi Federalna uprava policije, npr. u vezi s predmetima ubojstava koja su počinjena još u ratnom razdoblju ili nekih drugih predmeta? Je li Vam poznato da se iste stvari rade i protiv policijskih službenika koji odbijaju provoditi ovakve nezakonite naredbe i usmene naloge, a nakon što se ti isti policijski službenici prethodno disciplinski najstrožije kažnjavaju, degradiraju i trpe brojne druge oblike mobinga i psihičkog zlostavljanja?

3. Je li Vam poznato da Dragan Lukač i Vehbija Numanović već godinama ispunjavaju uvjete za umirovljenje i da su potpuno nezakonito i dalje u radnom odnosu u Upravi policije FBiH?

4. Je li Vam poznato da po nalogu ovog dvojca, policijski službenici instruiraju pojedince na davanje lažnih iskaza, kako bi se temeljem tih iskaza od različitih tužitelja tražile naredbe za daljnja postupanja?

5. Je li Vam poznato da nakon što je Županijsko tužiteljstvo Županije Sarajevo odbilo sudjelovati u ovakvim radnjama, u taj postupak uključen tužitelj iz Tužiteljstva BiH?

6. Je li Vam poznato da se niz pojedinaca poziva na saslušanja u Federalnu upravu policije, gdje im se traži da potpisuju unaprijed napisane izjave kojim bi teretili pojedince iz SDP-a BiH?

Navedene radnje, uvjeren je Nikšić, imaju političku pozadinu i zaštitu. Zbog toga je, djelujući putem Zastupničkog doma, želio intervenirati u razbijanju zloupotreba i politizacije policijskih i tužiteljskih institucija koje su poprimile ''neprihvatljive oblike''.

Kopirati
Drag cursor here to close