Hvala

Nikakav odgovor iz ministarstva HNŽ-a

Na upit o imenovanju na poziciju vršitelja dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Eniza Čolakovića ministarstvo je dalo skoro pa nikakav odgovor.
Vijesti / Politika | 20. 10. 2021. u 10:40 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvu zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanske županije nema ništa sporno u činjenici da je na mjesto direktora županijsko Zavoda za javno zdravstvo imenovan, doduše privremeno, čovjek koji je pravosnažno presuđen za nezakonito zapošljavanje dok je bio direktor tog Zavoda.

Na upit o imenovanju na poziciju vršitelja dužnosti direktora Zavoda za javno zdravstvo Eniza Čolakovića ministarstvo je dalo štur, skoro pa nikakav odgovor.

''Sukladno članku 36. Statuta Zavoda za javno zdravstvo HNK/Ž,  ako direktor nije imenovan, te u drugim slučajevima kada radno mjesto direktora ostane upražnjeno, Upravno vijeće imenuje v.d. direktora bez natječaja iz reda visokostručnih  radnika uposlenih u zdravstvenoj ustanovi. Vršitelj dužnosti direktora ima sva prava i dužnosti direktora. Vršitelj dužnosti direktora  može rukovoditi navedenom zdravstvenom ustanovom  do imenovanja direktora, a najdulje šest mjeseci od dana njegovog imenovanja'', navodi se u odgovoru ministarstva koje je izbjeglo očitovati se o tome kako je na mjesto direktora imenovan netko tko ne ispunjava uvjete iz natječaja.

A uvjeti kažu da kandidati koji se prijavljuju na natječaj moraju dokazati ''nisu osuđivani za krivično djelo i da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak'' te da ''nisu kažnjavani iz oblasti privrednog prijestupa i da im nije izrečena zaštitna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti''.

Podsjetit ćemo, Čolaković je pravosnažno osuđen na Općinskom sudu u Mostaru zbog nezakonitog upošljavanja u Zavodu nakon čega je smijenjen s direktorske pozicije.

Iz Upravnog odbora Zavoda nismo uspjeli dobiti komentar na ovo imenovanje, a ovaj je odbor, iako tako statutom nije naloženo, zatražio suglasnost ministarstva koja se traži samo u slušaju imenovanja direktora, a ne vršitelja te dužnosti.

Ministarstvo, koje se krije iza tehničkog mandata, očito smatra da je najbolje igrati se skrivača. Tako se iza nikakvog odgovora skrilo od odgovornosti za očitovanje o nečemu što je negdje u nekom normalnom svijetu, kojeg prizivaju kad progovore, ravno skandalu. Nije, napomenimo, ministarstvo bilo ni glasno u vrijeme pandemije nego se krilo iza kriznog stožera.

Skrivače očito nije pogodilo ničinjanica da je odnos medija i Vlade HNŽ-a prema izvještaju američkog State Departmenta jedan od najlošijih u državi.

 

Kopirati
Drag cursor here to close