Čović

Nije bilo nikakvog razloga da se ranije potpiše sporazum sa SDA

Čović je upitao kako biti konstitutivan ako netko drugi za vas bira predstavnike i nameće ih, te onda to predstavlja europskim vrijednostima.
Vijesti / Politika | 02. 07. 2020. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostar nije grad slučaj, nije nikada ni bio, niti će HDZ dopustiti da Mostar bude zatočenik bilo koga'', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović za Večernji list.

Čović je rekao kako nije bilo nikakvog razloga da se ranije potpiše sporazum sa SDA o održavanju izbora u Mostaru, ali da je nekim politikama "odgovaralo da se od Mostara pravi politička fratamorgana i nastojali su produbiti još veći jaz, pa čak to prenijeti i na druge razine".

Dodao je kako je Mostar danas jedini istinski multietnički grad u BiH.

Foto: Bljesak.info / Pao potpis! Mostar više nije grad slučaj!

"Stavili smo minimalne kvote zastupljenosti konstitutivnih naroda. Ako izborna volja Mostaraca bude da u Gradskom vijeću sjedi osam ili devet Mostaraca srpske nacionalnosti onda će to tako i biti", naglasio je Čović.

Govoreći o Izbornom zakonu, on je rekao da je u sporazumu o načelima izmjena i dopuna napravljen okvir kako izmijeniti ključne prepreke koje predviđa Ustav BiH, ali i funkcionalno institucionalno djelovanje.

Čović je upitao kako biti konstitutivan ako netko drugi za vas bira predstavnike i nameće ih, te onda to predstavlja europskim vrijednostima. Naglasio je kako misli na Predsjedništvo BiH i na Dom naroda Federacije BiH, jer su te dvije institucije okosnice funkcionalnosti.

"Daytonski mirovni sporazum je u svojoj suštini džentlmenski sporazum koji je doveden u pitanje, jer je jedna strana odlučila da ide u jedan oblik nasilne revizije uz nečiju pomoć", dodao je Čović.

Naveo je i kako je Središnje izborno povjerenstvo BiH u trenutnom sazivu nelegalna institucija, jer je "netko zamislio da instituciju nadležnu za demokratsko provođenje izbora pretvori u produženu ruku politike koja već duže vrijeme radi na rušenju ustavnog poretka".

 

Čović je naglasio je da nedavno izabrani predsjednik SIP-a Željko Bakalar prije nekoliko mjeseci "bio na političkoj poziciji u uredu osobe koja je sinonim za rušenje ustavnog poretka ove zemlje".

"To je dovoljna jasna poruka da vidimo u šta se SIP želi pretvoriti i politički podrediti", rekao je za Večernji list Čović i dodao da u ovakvoj situaciji SIP ne može jamčiti transparentnost izbora i demokratski proces.

Kopirati
Drag cursor here to close