Pod lupom

Ni P od poštenih izbora: Plaćeni birači, umrli na popisu

Izborne nepravilnosti već sada ukazuju na to da izbori neće biti slobodni i pošteni
Vijesti / Politika | 16. 08. 2018. u 15:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja promatra predizborni period u BiH je na današnjoj press konferenciji u Banja Luci prezentirala nalaze dugoročnog promatranja u prva tri tjedna izvještavanja promatrača/ica (od 23.7. do 13.8.) i izrazila zabrinutost zbog broja uočenih izbornih nepravilnosti.

Prema nalazima dugoročnih promatrača/ica Koalicije ‘’Pod lupom’’ i u trećem tjednu izvještavanja izborne nepravilnosti i kršenja Izbornog zakona BiH se nastavljaju, priopćeno je.

Do sada je zabilježeno 135 slučajeva preuranjene, zakonom zabranjene kampanje i plaćenog oglašavanja u svakoj trećoj općini u BiH. To ukazuje na ovu masovnu pojavu i povećan broj kršenja Izbornog zakona u ovom segmentu u odnosu na Opće izbore 2014. I Lokalne 2016..

Evidentirano je 18 različitih političkih subjekata koji su počeli sa prijevremenom plaćenom kampanjom. Primijećena je i zloupotreba javnih resursa u cilju kampanje kao što je intenziviranje javnih radova i zapošljavanje u javnom sektoru.

‘’Zakon je izričit u smislu da je zabranjen svaki oblik plaćenog političkog oglašavanja, a da su dozvoljene redovne aktivnosti stranaka. Intenzivne javne tribine u kolovozu zasigurno ne spadaju u redovne aktivnosti političkih subjekata’’- naglasila je Jelena Tanasković Mićanović, koordinatorica za javne politike Koalicije ‘’Pod lupom’’.

Sumnja se u ažurnost biračkih popisa u tri općine: Ključ, Bosanska Krupa i Ravno. U Općini Ključ Centar za birački popis uopće ne radi i tu je odgovornost preuzela Općinska izborna komisija Ključ. U Općini Ravno postoji sumnja da je određeni broj mrtvih osoba na biračkom popisu, a iz Centra za birački popis navode činjenicu da se veliki broj stanovnika odselio te da nemaju podatke o umrlim.

Sve lokalne izborne komisije rade u punom sastavu. Međutim, uočeno je da 10 lokalnih izbornih komisija ne poštuje odredbe Izbornog zakona BiH o ravnopravnosti spolova a 14 nema adekvatne uvjete za rad koji se ogledaju u, kako navode, neadekvatnim prostorijama za rad, lošoj opremi i nedostatku financijskih sredstava.

‘’Ovo je napredak u odnosu na prve dvije sedmice izvještavanja, ali još uvijek u opasnost može dovesti implementaciju izbora na kvalitetan način te još jednom apeliramo na lokalnu administraciju da omogući adekvatne uvjete za rad lokalnim izbornim komisijama u ovim općinama'', kazala je Bojana Trninić, regionalna koordinatorica Koalicije ‘’Pod lupom’’.

Dugoročni promatrači/ce Koalicije osim što promatraju rad i sjednice lokalnih izbornih komisija prate i aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova.

Uočeno je da 4 lokalne izborne komisije nisu uputile poziv političkim subjektima za žrijebanje članova biračkih odbora do 08.8., a 21 lokalna izborna komisija nije dodijelila pozicije političkim subjektima u biračkim odborima čime su prekršile rok za ove aktivnosti.

Međutim, neke od njih navode da su dobile suglasnost CIK-a za prolongiranje žrijebanja. Zabilježeni su i slučajevi pritisaka na birače i kupovine glasova koji se ogledaju u nuđenju novca , nuđenju poklona i drugih protuusluga za glas.

U pet općina izražena je sumnja u nezakonitu trgovinu mjestima u biračkim odborima koje će Koalicija dodatno istražiti.

‘’Navedene izborne nepravilnosti zabilježene u samo prve tri sedmice izvještavanja dugoročnih

promatrača/ica Koalicije „Pod lupom“ I nažalost upućuju na to da nećemo imati slobodne i poštene izbore u pravom smislu te riječi ni ove godine’’, izrazio je zabrinutost direktor projekta Koalicija ‘’Pod lupom’’, Dario Jovanović.

''Vjerujemo da će izmjena koju je usvojio SIP na preporuku Koalicije, a koja se odnosi na objavljivanje imena svih članova biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu i to nakon imenovanja u birački odbor i na izborni dan, značajno spriječiti razmjene i potencijalne nezakonite trgovine mjestima u biračkim odborima koje će i ako se dogode biti vidljive. Koalicija će javno objaviti online bazu svih imenovanih članova biračkih odbora sa pripadnošću političkom subjektu i omogućiti pretraživanje članova po imenu i prezimenu, političkom subjektu, biračkom mjestu, općini ili gradu'', navodi Koalicija ''Pod lupom''.

Podsjećamo građane i građanke Bosne i Hercegovine da se mogu prijaviti za promatrače/ice izbornog dana na besplatni broj telefona 080 05 05 05 ili putem web stranice www.podlupom.org, te da prijave uočene izborne nepravilnosti putem navedenih kontakata.

Aktivnosti Koalicije ''Pod lupom'' provode se uz financijsku podršku Evropske unije i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

Primjeri nepravilnosti do 12.8.2018.

10 lokalnih izbornih komisija ne poštuje odredbe Izbornog zakona BiH o ravnopravnosti spolova: BOSANSKI PETROVAC, BOSANSKO GRAHOVO, DOMALJEVAC - ŠAMAC, GLAMOČ, KRUPA NA UNI, NOVO SARAJEVO, PETROVAC, ŠIROKI BRIJEG, STOLAC i ZVORNIK

 14 lokalnih izbornih komisija nema adekvatne uvjete  za rad koji se, prema navodima članova LIK, odnose na neadekvatne prostorije za rad, lošu opremu i nedostatak financijskih sredstava: DONJI ŽABAR, DRVAR, GRADIŠKA, ISTOČNI MOSTAR, KALESIJA, LIVNO, MAGLAJ, OSMACI, PELAGIĆEVO, RIBNIK, ŠEKOVIĆI, SOKOLAC, USORA i VUKOSAVLJE

 Općinska izborna komisija Jezero nema usvojen Pravilnik o radu, a kako navode isti će biti usvojen do kraja kolovoza

4 lokalne izborne komisije nisu uputile poziv političkim subjektima za žrijebanje članova biračkih odbora do 08.08. čime su prekršile rok za ovu aktivnost: DONJI ŽABAR, KUPRES (RS), MILIĆI i RIBNIK

21 lokalna izborna komisija nije dodijelila pozicije političkim subjektima u biračkim odborima do 08.08. tj. nisu održale žrijebanje za članove BO čime su prekršile rok za ovu aktivnost: BERKOVIĆI, BOSANSKO GRAHOVO, BUSOVAČA, ČELIĆ, DOBOJ JUG, DOBRETIĆI, DONJI ŽABAR, DRVAR, ISTOČNI MOSTAR, JAJCE, KREŠEVO, KUPRES (RS), MILIĆI, NOVI GRAD, RIBNIK, SRBAC, TEOČAK, TEŠANJ, TOMISLAVGRAD, USORA i VOGOŠĆA.

Međutim, neke od njih navode da su dobile suglasnost SIP-a za prolongiranje žrijebanje

Izražene su sumnje u ažurnost biračkog  popisa u 3 općine: BOSANSKA KRUPA, KLJUČ i RAVNO. U Općini Ključ Centar za birački spisak ne radi te je lokalna izborna komisija preuzela tu odgovornost.

U Općini Ravno postoji sumnja da je određeni broj umrlih osoba na popisu koji se vode kao živi, a razlog tome jeste iseljavanje ljudi iz općine pri čemu Centar za birački spisak nikada nije dobio podatke o umrlima.

Preuranjena, zakonom zabranjena izborna kampanja i plaćeno oglašavanje zabilježeno je u 135 slučajeva u svakoj trećoj općini u BiH što upućuje na masovnost ove pojave i povećanje kršenja zakona u ovom segmentu u odnosu na Opće izbore 2014. i Lokalne izbore 2016. Godine.

Do sada je zabilježeno da je 18 različitih političkih subjekata kršilo odredbe IZ BiH i vodilo prijevremenu, zakonom zabranjenu izbornu kampanju koja se najčešće ogleda u plaćenom oglašavanju na društvenim mrežama i organiziranju javnih događaja čiji je cilj promocija političke stranke ili kandidata/kinje na izborima što ukazuje na masovnu pojavu ove vrste nepravilnosti. STRANKE: Demokratski narodni savez (DNS), Laburistička stranka, Mirsad Hadžikadić, Narod i pravda, Narodna stranka Radom za boljitak (NSRzB), Naša stranka (NS), Nezavisni blok (NB), Nezavisni demokratski pokret (NDP), Partija demokratskog progresa, (PDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Savez za bolju budućnost BiH (SBB), Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Socijalistička partija (SP), Srpska demokratska stranka (SDS), Srpska napredna stranka (SNS), Stranka demokratske akcije (SDA) i Ujedninjena Srpska.

Zabilježeni su i slučajevi pritisaka na birače i kupovine glasove koji se ogledaju u nuđenju novca za glas, nuđenju poklona i drugih protuusluga za glas: BANJA LUKA i ISTOČNA ILIDŽA

Kopirati
Drag cursor here to close