Republikanci

Nezakonita vatrogasna vozila u ŽZH?

Republikanci navode kako iznos od 0,5% svake neto plaće ide u fond za zaštitu i spašavanje, da oko 1% BDP-a svake općine, 0,5% BDP-a županije i do 0,1% BDP-a Federacije ide u isti fond.
Vijesti / Politika | 23. 11. 2017. u 12:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vlada ŽZH nas je ovih dana usrećila odlukom o nabavci vatrogasnih vozila, što bi bila hvale vrijedna odluka, kad bi bili sigurni kako je sve po zakonu. Sudeći po praksi njihovih partijskih kolega u drugim županijama, sumnjamo kako se radi po zakonu'', objavio je Županijski odbor ŽZH Hrvatske republikanske stranke.

Republikanci navode kako iznos od 0,5% svake neto plaće ide u fond za zaštitu i spašavanje, da oko 1% BDP-a svake općine, 0,5% BDP-a županije i do 0,1% BDP-a Federacije ide u isti fond.

''Na razini godine iznos prikupljenih sredstava je oko 12 milijuna KM. Po pitanju utroška ovih sredstava, Zakon je jasan: sredstva se koriste isključivo za potrebe zaštite i spašavanja i ne predviđa nabavku opreme vatrogasnih i drugih jedinica'', navodi se u priopćenju.

Ističu kako Članak 183. Zakona o zaštiti i spašavanju i Odluka o uvjetima i načinu korištenja sredstava ostvarenih na osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća jasno definira kako se ova sredstva ne koriste za opremanje profesionalnih i drugih vatrogasnih jedinica.

''Opremanje se može vršiti isključivo na osnovu Programa razvoja zaštite i spašavanja koje mora usvojiti Skupština županije i sredstva za te namjene moraju biti predviđena županijskim proračunom. Pregledavajući dokumente Proračuna ŽZH 2017. i okvirnog proračuna ŽZH za period 2018.-2020., niti u jednoj stavci nije predviđena nabavka četiri interventna vatrogasna vozila. Jednako tako, Skupština ŽZH nikada nije usvojila niti razmatrala Program razvoja zaštite i spašavanja, što nas nimalo ne iznenađuje budući da je opće poznato kako je Skupština ŽZH, sa svojih sat vremena rada,  najneaktivnija od svih u BiH, redovito krši Ustav, Zakone, pa čak i svoj Poslovnik o radu. Došli smo do zaključka kako se nabavka istih, očigledno, planira iz namjenskih sredstava za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, što bi bilo protuzakonito. Do tog zaključka smo došli iz razloga što je Vlada HNŽ i Uprava CZ HNŽ na isti protuzakonit način uradila nabavku i opremanje vatrogasnih jedinica u ovoj županiji, za što postoje izvješća revizora i za što su pokrenute već određene istražne aktivnosti'', navodi Županijski odbor ŽZH Hrvatske republikanske stranke.

Od Vlade ŽZH-a traže da javnosti dadnu na uvid iz kojih sredstava su planirati servisirati troškove  nabavke interventnih vatrogasnih vozila?

''Ukoliko se naš upit bude ignorirao, bit ćemo primorani podignuti kaznene prijave, jer ako oporba u Skupštini može tolerirati financiranje političkih kampanja novcem poreznih obveznika, mi ne možemo''.

Demantij Vlade ŽZH

 

Vlada ŽZH poslala je demantij te navode da je u priopćenju ''republikanaca'' iznesen niz netočnih i zlonamjernih navoda.

''U interesu objave istine i točnog informiranja javnosti, obavještavamo Vas da će se nabava spomenutih vozila izvršiti sukladno Zakonu o javnim nabavama (''Službeni glasnik BiH'', broj 39/14) iz sredstava Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2018. godinu, a ne iz namjenskih sredstava za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća, kako je navedeno u priopćenju Hrvatske republikanske stranke'', stoji u demantiju Vlade ŽZH.

Demant na demant

Priopćenje za javnost: Odgovor na demanti Vlade ŽZH

Ovim putem zahvaljujemo Vladi ŽZH što su odgovorili na naš upit o nabavci vatrogasnih vozila i što će ista nabavljati u skladu sa zakonom. Dužni smo pojašnjenje naših, kako oni navode, „zlonamjernih i netočnih navoda.

Vlada govori kako će se vozila nabaviti proračunskim sredstvima. Ukoliko je Vlada uistinu namjeravala nabavljati interventna vozila plaćeno iz Proračuna, u skladu sa zakonom o proračunima isti su se morali predvidjeti u nacrtu proračuna (Članak 17), a nisu. Također, morali su obznaniti dokument nacrta Proračuna u kojem je navedena ta stavka, a koji je morao biti donesen do 01.10.2017. (Članak 16). S tim dokumentom su nas morali demantirati, a ne izjavom. No, nije prvi put da Vlada ne poštuje Zakon o proračunima, ali drago nam je ako su ovaj put najednom odlučili isti poštivati, ukoliko do donošenja Proračuna stavku ipak navedu u proceduri rasprave o Proračunu.

Budući da u nacrtu, kao što smo rekli, nisu navedena sredstva, a poučeni iskustvima njihovih partijskih kolega iz drugih županija (poput HNŽ, što se može vidjeti iz revizorskog izvješća kojeg šaljemo u privitku), došli smo do zaključka kako će se koristiti namjenska sredstva za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća. Do tog zaključka smo došli tim više što je na sastanku na kojem se i donijela odluka o nabavci prisustvovao i ravnatelj uprave CZ ŽZH g. Drago Martinović, koji nije član Vlade.

Prema tome, nije bilo nikakvih zlih namjera, nego smo jednostavno tražili odgovor na upit o izvoru sredstava. Zakon o javnim nabavkama, kojeg Vlada spominje u svome demantiju, nismo ni spominjali, smatrajući kako se podrazumijeva da će se nabavka raditi u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, ali evo ako su to iz Vlade morali dodatno navesti, zahvaljujemo i na tome.

Na kraju moramo pojasniti kako nemamo apsolutno ništa protiv nabavke interventnih vatrogasnih vozila, dapače, vozila se moraju nabaviti, ali u skladu sa Zakonom, o čemu smo mi u HRS-u u više navrata govorili i zahtijevali od vlasti. I ne samo vozila, nego i oprema za GSS i ostale službe za zaštitu i spašavanje, a čije financiranje je moralo biti predviđeno Programom razvoja zaštite i spašavanja, kao i Godišnjim planovima, usvojim na Skupštini ŽZH, što se nije dogodilo u ovom sazivu. Protiv smo nenamjenskog trošenja namjenskih sredstava za zaštitu i spašavanje za potrebe nečijih privatnih interesa, prikrivenih tobožnjim dobrim namjerama.

Još jednom zahvaljujemo Vladi ŽZH na odgovoru na naš upit i zahvaljujemo što će nabavku vatrogasnih vozila uraditi u skladu sa Zakonom. Ako smo našim dopisom imalo doprinijeli tome, mi smo postigli ono što nam je i bio cilj, stoji u demantu na demant ŽO ŽZH HRS-a.

Kopirati
Drag cursor here to close