BiH ima ljudstvo

Nezadovoljavajuća provedba Zakona o zaštiti i spašavanju u BiH

BiH ima osposobljeno ljudstvo, ali trebamo biti realni i dobro iskoristiti
Vijesti / Politika | 08. 12. 2017. u 15:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PSBIH / Regionalna konferencija o izvanrednim situacijama

Članovi Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost Bosne i Hercegovine (PSBiH) Darko Babalj i Mario Karamatić sudjelovali su na Regionalnoj konferenciji o izvanrednim situacijama, koja je održana u Beogradu.

Na konferenciji, koju je organizirala Narodna skupština Republike Srbije i Misija OSCE-a u Republici Srbiji, predstavnici parlamentarnih povjerenstava razgovarali su o pravnim okvirima, politici i strategijama u vezi s upravljanjem izvanrednim situacijama.

Nazočnima se obratio i član Zajedničkog povjerenstva Mario Karamatić, koji je istaknuo da je PSBiH 2008. godine usvojila Okvirni zakon o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih ili drugih nepogoda u BiH.

Tu su, kako je kazao, definirane nadležnosti institucija BiH u ovoj oblasti, kao i suradnja nadležnih državnih institucija s nadležnim institucijama entiteta i Brčko Distrikta, ali upozorio je da se i nakon skoro deset godina ovaj zakon u praksi ne provodi u mjeri u kojoj se očekivalo.

Kako je pojasnio, to je posljedica činjenice da se ne zna što je to što ga čini dobrim i upotrebljivim ili što je to što je potrebno mijenjati i dograđivati s ciljem da se ova oblast uredi na zadovoljstvo građana kojima je u kriznim situacijama potrebno poslati jasnu poruku i na kraju voditi ih kroz sam proces kriznih situacija.

Članovi Zajedničkog povjerenstva, rekao je Karamatić, u proteklom razdoblju i tijekom posjeta Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH uočili su da postoje značajni problemi u koordinaciji između ključnih aktera u ovoj oblasti.

U tom smislu potrebno je sagledati ukupnu problematiku i predložiti rješenja kojima će se aktivnosti Operativno-komunikacijskog centra i Sektora za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti BiH svesti u okvire njihove nadležnosti, sa ciljem postizanja učinkovitosti.

Kada je riječ o smanjenju rizika od katastrofa u BiH i regiji, član Zajedničkog povjerenstva Mario Karamatić upoznao je sudionike konferencije da BiH ima formalno-pravne preduvjete da im se suprotstavi i na vrijeme odgovori izazovima.

''BiH ima osposobljeno ljudstvo, ali trebamo biti realni i dobro iskoristiti, pored Sektora za zaštitu i spašavanje, i mogućnosti lokalnih zajednica i entitetskih uprava civilnih zaštita i entitetskih vlada koje imaju vrlo značajne nadležnosti i obveze u ovoj oblasti'', poručio je Karamatić.

Smatra da predstavnici zakonodavne vlasti trebaju pozvati struku i strukture izvršne vlasti u regiji jugoistočne Europe na suradnju kako bi se, pored potpisanih memoranduma i protokola, suočili s realnim problemima na terenu.

Kako je rekao, potrebno je jasnim zakonskim prijedlozima koji se šalju u parlamentarnu proceduru unaprijediti i jasno definirati međusobnu suradnju svih subjekata koji utiču na zaštitu i spašavanje.

Na regionalnoj konferenciji sudionici su razmijenili mišljenja i o upravljanju izvanrednim situacijama na nacionalnoj i regionalnoj razini, kao i o regionalnoj suradnji u oblasti sprječavanja i reagiranja na katastrofe u jugoistočnoj Europi, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close