Putinova osveta

New York Times: Proruski srpski nacionalist ušao u Predsjedništvo BiH

Europska unija uvela je sankcije Kremlju zbog ruske aneksije Krima. Uplitanje u unutarnje stvari BiH moglo bi predstavljati Putinovu osvetu za to, piše New York Times.
Vijesti / Politika | 08. 10. 2018. u 13:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Proruski srpski nacionalist proglasio je pobjedu u izbornoj utrci za srpskog člana tročlanog Predsjedništva BiH. Pobjeda Milorada Dodika, srpskog moćnika i bliskog saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, mogla bi osnažiti etničke napetosti u balkanskoj zemlji i zakočiti njene ambicije za članstvom u Europskoj uniji'', piše New York Times u komentaru jučer održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, Branko Petrić, potvrdio je da  uz 44 posto prebrojanih glasova, Dodik vodi u utrci za člana tročlanog Predsjedništva BiH.

Samo za srpske interese

''To je jasna pobjeda. Nije me briga tko su ostala dvojica članova Predsjedništva. Idem tamo, u Predsjedništvo, da radim iznad svega i samo za srpske interese'', izjavio je Dodik u Banja Luci, ''prijestolnici srpske autonomne regije u BiH''.

Dodik se godinama zalaže za odcjepljenje Republike Srpske od BiH. On se natjecao protiv aktuelnog člana Predsjedništva Mladena Ivanića, umjerenog političara koji želi da RS ostane dio BiH, navodi američki list.

Serb Nationalist Claims Victory in Bosnia in Early Vote Count

SARAJEVO, Bosnia and Herzegovina - A pro-Russia Serbian nationalist claimed victory in the race for the Serbian seat on Bosnia's three-member presidency on Sunday but official results will not be announced until Monday morning. A victory for Milorad Dodik, a Bosnian Serb strongman and a close ally of Russia's president Vladimir V.

''U izbornom sustavu stvorenom u okviru Daytonskog sporazuma koji je okončao bosanski rat u 1995., mjesta u Predsjedništvu rezervirana su za predstavnike hrvatskog, srpskog i bošnjačkog naroda. Predstavniku svake etničke zajednice osiguran je položaj predsjedavajućeg, koji se rotira svakih osam mjeseci'', navodi NY Times. 

Čović – Tvrdolinijaš; Komšić - pomirljiv

U utrci za hrvatskog člana Predsjedništva, Dragan Čović, tvrdolinijaški aktualni član Predsjedništva koji dijeli Dodikov stav novih podjela u BiH na još etničkih enklava, priznao je poraz. Čović, koga podržava hrvatska vlada u Zagrebu i sve češće Putin, nastoji stvoriti isključivo hrvatski entitet u BiH.

On je izgubio od umjerenog protivnika Željka Komšića, koji je, kako tvrde novine, ''zauzeo pomirljivi stav'' u svom obraćanju, rekavši da će raditi za Bosance iz svih etničkih grupa.

''Bosna i Hercegovina je moja zemlja, i moja je dužnost, moralna obaveza, da radim na ovom položaju za dobrobit svih građana s ostala dva člana Predsjedništva'', kazao je. 

Prilika Moskvi

Bošnjački član Predsjedništva postao je Šefik Džaferović, član najveće bošnjačke stranke SDA, lojalni sljedbenik njezinog čelnika Bakira Izerbegovića, koji je bio član Predsjedništva u dva mandata i nije se mogao natjecati za treći. 

Daytonski sporazum podijelio je zemlju između Republike Srpske i Federacije BiH. Osim izbora za Predsjedništvo, također se biraju kandidati za tri parlamenta, 11 premijerskih položaja i brojne lokalne vlade.

 


Komplicirani sustav dao je Moskvi jedinstvenu priliku da iskoristi podjele dok pokušava pojačati svoj utjecaj na periferiji Europe. Putin podržava političare koji bi destabilizirali krhke bosanske institucije, kojima još najvećim djelom upravlja Europska unija.

''BiH je još veoma krhka, nekonsolidirana demokracija sa slabim institucijama koje se lako mogu potkopati'', izjavio je Adnan Huskić, nezavisni politički analitičar u Sarajevu.

Europska unija uvela je sankcije Kremlju zbog ruske aneksije Krima. Uplitanje u unutarnje stvari BiH moglo bi predstavljati Putinovu osvetu za to, piše New York Times u komentaru općih izbora jučer održanih u Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close