Zahtjeva se izvanredna sjednica PFBiH

(ne)usvajanje proračuna: Umirovljenici nemaju razloga za brigu

Upućen je zahtjev za izvanrednu sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH
Vijesti / Politika | 28. 01. 2019. u 19:07 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani predsjednik kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Almedin Aliefendić uputio je zahtjev da se sazove izvanredna sjednica, javlja reporterka N1 Aleksandra Tolj.

Izvanredna sjednica

''Pokrenuli smo inicijativu za održavanje izvanredne sjednice Doma naroda. Tražimo od predsjedavajuće koja je nadležna za zakazivanja da to učini u najkraćem mogućem roku od 14 dana zakaže sjednicu”, rekao je.

On je kazao da je odluka u Klubu Bošnjaka izglasana jednoglasno.

"Ukoliko predsjedavajuća zakaže sjednicu i usvojimo budžet spriječit ćemo blokade. Između ostalog blokadu fonda MIO, ali i funkcioniranja grada Mostara", poručio je Aliefendić.

On je pojasnio da nakon inicijative kluba Bošnjaka, predsjedavajuća ima rok od 14 dana da sazove sjednicu, ukoliko to ne učini, dopredsjedavajući imaju mogućnost da u roku od sedam dana nakon isteka roka zakažu sjednicu.

“Bez imalo sumnje uvjeravam vas da će gospodin Tufekčić sazvati sjednicu”, rekao je šef Kluba Bošnjaka.

Umirovljenici neće ispaštati

Predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara (HDZ) izjavila je kako proračun Federacije BiH treba usvojiti novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH.

"Na djelu je ponovo zamjena teza. Podsjećanja radi, prilikom uspostave tzv. Platforme, žurilo im se i na silu su završili proces izbora izaslanika izbacivši legitimno izabrane. Ovog puta, kad bošnjačke strane ne mogu skupiti većinu, opstruiraju izbor izaslanika u skupštinama u kojima mogu", kazala je Bradara za Večernji list.

Kako kaže, prema njenim saznanjima, ovaj proces trebao bi biti završen do 31. siječnja 2019. godine tako da bi konstituirajuća sjednica mogla biti održana već početkom veljače.

"Potrebe za panikom nema, jer nećemo dopustiti da bilo tko trpi, pogotovo ne umirovljenici. Svjesna sam odgovornosti, svojih obveza i nadležnosti, kako ustavnih tako i poslovničkih koje moje kolege koriste kako im odgovara. Ne čudi ni kontradiktornost domaćih i stranih pravnih stručnjaka glede ovog pitanja", rekla je Bradara.

''Najviše brinu'' oni koji su opstruirali

Ona ističe da je zanimljivo što se trenutno "najviše brinu" oni koji su izbjegavali izmjenu Izbornog zakona BiH, vršili pritisak na Središnje izborno povjerenstvo BiH, iako su bili upozoreni na posljedice nepostojanja zakonodavnoga pravnog okvira.

"Da je samo Zastupnički dom, recimo, proračun izglasao još u prosincu, prije odluke SIP-a, kada je Dom naroda još mogao zasjedati u starom sazivu, sada ne bismo imali problem. U ovoj situaciji, kada je dio novih već izabran, to je, u najmanju ruku, dvojbeno", kazala je Bradara.

Ona je spomenula i apelaciju SDA u vezi s odlukom SIP-a koja bi trebala biti razmatrana krajem ovog mjeseca.

"Oni očito misle da će im Ustavni sud BiH usvojiti primjedbe i vratiti nas na početak, stoga još jednom apeliram na sve da završe proces konstituiranja skupština i izbora izaslanika da bi uspostava zakonodavne vlasti bila završena", rekla je Bradara za Večernji list i poručila da svi zajedno trebamo imati više vjere u institucije i institucionalnu vlast.

Tko želi ''razlaz''

Ona ističe da se odgovornost svih podrazumijeva i da trenutnim stanjem i uputstvom SIP-a koje je na snazi nije zadovoljan ni HDZ čija je apelacija također na Ustavnom sudu BiH, ali to nije razlog da se nepotrebno koče određeni procesi.

"Obično se u postizborno vrijeme traže kompromisi i rješenja da bi se približili stavovi, a oni koji su povjerenje dobili trenutno traže izgovore za što veći razlaz", zaključila je Bradara.

Podsjećamo, ukoliko Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u narednih nekoliko dana ne usvoji proračun za 2019. godinu, stat će isplata svih plaća, mirovina i ostalih proračunskih stavki u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH je na sjednici održanoj 9. siječnja 2019. godine usvojio Prijedlog proračuna Federacije BiH za 2019. godinu koji je u proceduru uputila Vlada Federacije BiH.

Proračun još uvijek nije stupio na snagu s obzirom na to da ga nije usvojio Dom naroda Parlamenta Federacije BiH. OHR i veleposlanstva SAD-a i Njemačke nedavno su se oglasili priopćenjem za javnost u kojem su naveli kako stari saziv Doma naroda Parlamenta FBiH na čelu s Bradarom nema legitimitet da usvoji bilo koji zakon.

Krajem prošlog tjedna poljoprivrednici su zaprijetili da će, ukoliko do četvrtka ne bude usvojen proračun Federacije BiH za 2019. godinu, izaći na ulice i blokirati centrale političkih stranaka i zgradu Ureda visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH.

Odgođen sastanak stranaka Bh. bloka

Zamjenik predsjedavajuće Doma naroda Parlamenta FBiH Jasenko Tufekčić sazvao je za danas sastanak delegata iz Kluba Bošnjaka na konsultativni sastanak o tome kako riješiti krizu nastalu zbog toga što još nije okončano. U međuvremenu Miro Lazović, potpredsjednik SDP-a, za N1 je kazao da je pomjeren sastanak predstavnika stranaka Bh. bloka zbog odlaska lidera DF-a Željka Komšića u Briuxelles.

"Sastanak se prolongira zbog odlaska Komšića u Bruxelles. Nakon povratka bit će održana sjedinca delegacija, za dva-tri-četiri dana", poručio je Lazović.

On je rekao da ne želi ulaziti u detalje.

"Osnovno je to što je Komšić, lider DF-a odsutan, a Bh. blok treba razmotriti situaciju i donijeti odluke koje nisu lagane", rekao je Lazović.

Kazao je da je politička scena rovita, problematična, te da su SNSD i HDZ potpuno homogenizirali srpsko i hrvatsko političko tijelo, te da na osnovu svega toga Bh. blok mora biti svjestan teških odluka, te da mora pokazati odgovornost i hrabrost.

Kopirati
Drag cursor here to close