Uz raskol u lokalnom HDZ-u

Neumljani ogorčeni: Naše probleme i pitanja neće riješiti nikakve konferencije

Za probleme Neumljani krive lokalnu vlast. Kažu da se lokalni dužnosnici ne mogu izboriti čak ni u svojoj stranci za projekte u Neumu koji bi donijeli bolje sutra, kao ni za nova radna mjesta.
Vijesti / Politika | 15. 03. 2018. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neum je u četvrtak u središtu pozornosti medija i domaće javnosti zbog održavanja konferencije ''Rješenje hrvatskog pitanja za europsku Bosnu i Hercegovinu''. Svi politički i stranački dužnosnici, od državne do lokalne razine, ''sjatili'' su se u Grand hotel u Neumu, kako bi raspravljali o europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

Međutim, za lokalno stanovništvo ovakve konferencije, kako i sami kažu, nije ništa drugo nego ''pretakanje iz šupljeg u prazno''.

Na pitanje našeg novinara kako gledaju na ovu konferenciju, njene zaključke i eventualne promjene koje bi mogla donijet, kako na lokalnoj tako i na ostalim razinama, samo odmahuju rukom.

Politika ne radi ništa za dobrobit Neumljana

''Od ovoga ti nema ništa. Oni se tu okupe, pričaju o nekim temama koje nemaju nikakvog suštinskog značaja, ručaju i odoše svojim poslom, a Neum i Neumljani ostaju u borbi sa svakodnevnim problemima'', kažu mještani.

Razočarani su, kažu, što se godinama ništa ne rješava po pitanju gorućih problema u njihovoj općini – cestovne izoliranosti i ljetnih gužvi koje su nepodnošljive.

''Mi ćemo ti nakon izgradnje Pelješkog mosta postati slijepo crijevo, i ovo malo ljudi što je tu ostalo može slobodno spakovati kofere i iseliti'', kažu nam sugovornici.

Na pitanje hoće li im u rješavanju eventualnih problema pomoći cesta Stolac-Neum kažu kako je to još jedan veliki predizborni spin.

''Mažu nam oči tom cestom već 20 godina – dovedu se bageri, počne se nešto kopati, bušiti, i onda se stane do sljedeće kampanje. Neće od toga biti ništa'', stav je većine stanovnika koje smo zatekli kako ''pretresaju lokalnu politiku'' u jednom od neumskih kafića.

Ljetos su, podsjetimo, organizirali i prosvjede kojima su blokirali magistralu, ali to nije u konačnici donijelo nikakve rezultate, osim kratkotrajnog otvaranja malograničnog prijelaza za lokalno stanovništvo.

Za probleme većinom krive lokalnu vlast. Kažu da se lokalni dužnosnici ne mogu izboriti čak ni u svojoj stranci za projekte u Neumu koji bi donijeli bolje sutra, kao ni za nova radna mjesta.

''Isti čovjek vlada godinama (načelnik općine Neum Živko Matuško iz HDZ BIH, op.a.) i što je najgore od svega, njegova stranka je godinama na vlasti na svim razinama, a u Neumu je stanje isto kao i prvog dana njegovog mandata. Dijelom je to tako jer on radi kao liječnik u Metkoviću, u susjednoj državi, pa ga onda u drugom dijelu dana nije briga što se događa sa Neumom. Ništa konkretno nije urađeno, godinama nemamo projekata, novih radnih mjesta, a nemamo nijednog zastupnika u Skupštini HNŽ ili federalnom i državnom parlamentu, nijednog ministra, nikoga tko bi se mogao boriti za naša prava i svakodnevne potrebe'', kažu Neumljani, koji unatoč kritikama na vlast, žele ostati anonimni.

Raskol u lokalnom HDZ-u BIH

Jedan od članova Općinskog odbora Neum, koji je pristao govoriti za Bljesak.info također pod uvjetom anonimnosti, kaže kako među lokalnim HDZ-ovcima postoje dvije struje.

''Jedna struja je ova koja podržava aktualnog načelnika, a druga je koja podržava promjene i koja želi stati u kraj nekim anomalijama na koje načelnik godinama zatvara oči. Upravo zbog tih dviju struja često se ne zna hoće li HDZ BIH na sjednicama Općinskog vijeća imati većinu'', ističe naš sugovornik.

Kaže da ta razjedinjenost traje od prošlih općih izbora, kada se licitiralo imenima koja će se naći na listama za izbore, od županijske do državne razine.

''Među članovima stranke nema jedinstva. Na sjednici Općinskog odbora dogovori se jedna stvar, onda se to u potpunosti promijeni, a članove stranke se ništa ne pita. Tako je bilo i za opće izbore, kada su dogovorena imena kandidata na listama, koja su se u putu od Neuma do Mostara promijenila tri puta'', kaže naš sugovornik.

Dodaje kako je upravo zbog toga predsjednik stranke Dragan Čović, prilikom današnjeg sastanka sa članovima OO HDZ BIH Neum, pozvao na jedinstvo, a sve u cilju ostvarenja boljeg izbornog rezultata.

Ipak, Neumljani ovoj političkoj opciji godinama daju povjerenje, što ih drži na vlasti u jedinom bh. gradu na moru. S obzirom da razočaranost naših sugovornika trenutnim stanjem, kao i pogledom na budućnost, ostaje vidjeti hoće li se što promijeniti na političkom polju na samom jugu države.

Kopirati
Drag cursor here to close