R.I.P.

Izbrisan prosvjed u Mostaru: Studenti hrvatskim političarima poslali poruku!

''Ne želimo za četiri godine opet slušati iste priče. Ne želimo da za četiri godine tema Izbornog zakona i konstitutivnosti naroda nadjača sve ostale teme.''
Vijesti / Politika | 10. 10. 2018. u 11:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Veliki broj Hrvata iz svih dijelova Bosne i Hercegovine najavio je svoj dolazak i sudjelovanje na predviđenom mirnom prosvjedu'', navodi se u priopćenju.

Potpisuje ga Hrvatska mladost, koja je organizator prosvjeda najavljenih za četvrtak u 18 sati.

No, ističu kako ih se pokušalo ušutkati tako što je stranica R.I.P. DEMOCRACY BiH obrisana s Facebooka.

Gašenje glasa

''Glas Hrvata se pokušava ponovno ugasiti, ovoga puta brisanjem stranice, ali ovaj mirni dostojanstveni događaj nije otkazan, dapače!'', navodi se u priopćenju i dodaje kako su brisanjem spomenute stranice ''neki ponovno pokušali ušutjeti glas Hrvata''.

''Svi koji smatraju da je izborom Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva  ponižen hrvatski narod neka dođu podržati mirnu i dostojnu prosvjednu šetnju. Hrvatice i Hrvati, vrijeme je da se reagira na opetovano gaženje demokracije u vidu preglasavanja Hrvata i izbora za hrvatskog člana Predsjedništva osobe koja je izabrana bošnjačkim glasovima. Naime, hrvatska mladost organizira prosvjednu šetnju u Mostaru, u mirnoj i dostojnoj povorci da iskažemo sućut demokraciji u BIH'', navodi se u priopćenju.

U međuvremenu, reagirao je i Hrvatski studentski politološki forum udruga koja primarno okuplja studente politologije, koja navodi kako je Komšićev izbor neustavan, nelegalan i nelegitiman. Naveli su kako su na ovim izborima grubo narušena temeljna demokratska načela, daytonska načela i u konačnici načela i odredbe samog Ustava BiH, što je po treći put rezultiralo gaženjem izborne volje hrvatskog naroda.

Negiranje političke volje

''Smatramo vrlo važnim podsjetiti javnost da su održani izbori u potpunoj suprotnosti sa člankom I/2. Ustava BiH. Shodno tomu, držimo da bi implementacija rezultata izbora koji su direktan plod važećih nedemokratskih, antiustavnih i antidaytonskih odredbi bila apsolutno nedopustiv napad na cjelokupni ustavno-pravni poredak BiH. Uporište naših tvrdnji nalazimo u presudi Ustavnog suda u predmetu Ljubić. Citiramo čl. 47 spomenute presude: „... Ustavni sud podsjeća da se prema općem načelu demokracije pravo na demokratsko odlučivanje ostvaruje legitimnim političkim predstavljanjem... U tom smislu, veza između onih koje predstavlja i njihovih političkih predstavnika na svim administrativno-političkim razinama je ta koja omogućava legitimitet predstavnicima zajednice'', navodi se u priopćenju.

Udruga navodi kako  izbor Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva po treći put u potpunosti narušava i negira političku volju Hrvata kao konstitutivnog naroda te  samo načelo konstitutivnosti.

''Izričito se navodi da legitimitet predstavnika postoji isključivo u slučaju da postoji jasna veza između političkih predstavnika i onih koji su ga izabrali u određeno političko tijelo. Naglašavamo, ovo načelo vrijedi na svim administrativno-političkim razinama!'', navodi se.

''Ne smatramo problematičnim izbor g. Željka Komšića ili bilo koga drugoga, ali samo u slučaju da bude izabran većinom glasova onih za koje je to tijelo namijenjeno, što su u ovom slučaju Hrvati kao konstitutivan narod. Svjesni ozbiljnosti situacije i možebitnih posljedica po konstitutivni status hrvatskog naroda, apeliramo na sve legitimne predstavnike hrvatskog naroda da ne kalkuliraju kada je u pitanju konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda'', piše Forum.

Četiri godine istih priča

Od legitimnih hrvatskih predstavnika zatražili su ''da ulože maksimalne napore da se ovo pitanje u što skorijem roku riješi jer je apsolutno neprihvatljivo da se izborna volja hrvatskog naroda pregazi po treći put, pogotovo kada je Ustavni sud nedvosmisleno odredio da je takav čin neustavan i protuzakonit. Ne želimo za četiri godine opet slušati iste priče. Ne želimo da za četiri godine tema Izbornog zakona i konstitutivnosti naroda nadjača sve ostale teme. Ne želimo da za četiri godine Hrvati opet budu prisiljeni na mobilizaciju oko jednog političkog bloka. Želimo pluralizaciju kod hrvatskog biračkog tijela. Želimo pravednu utakmicu na tržištu ideja između različitih političkih aktera, bez da smo opterećeni time hoće li nas netko preglasati. Želimo se baviti svakodnevnim pitanjima. Da bismo to ostvarili, nužno je konačno riješiti status Hrvata kao konstitutivnog naroda. U najboljoj namjeri se nadamo da su legitimni politički predstavnici Hrvata svjesni ovog ključnog trenutka i da će se ponašati u skladu sa porukama u izbornoj kampanji dosljedno braneći natkrovljujuće Ustavno načelo konstitutivnosti'', naveo je Ured za odnose s javnošću HSPF-a.

Podsjećamo, za četvrtak, 11. listopada 18:00h najavljen je prosvjed u Mostaru gdje će se povorkom od Sveučilišta do Ureda Hrvatskog člana Predsjedništva BiH i polaganjem iskazati nezadovoljstvo izborom Komšića u Predsjedništvo BiH.

''Neka plamen svijeća koje budu gorjele pokažu da demokracija u BIH ne postoji, ali neka još snažnije pokaže da smo još tu i da nećemo prihvatiti rušenje političke volje hrvatskog naroda'', navodi se u pozivu na prosvjednu šetnju.

Kopirati
Drag cursor here to close