Zoran Tegeltija

Nešto što smo već čuli: Ekonomija na prvom mjestu

Prema riječima novog predsjedatelja Vijeća ministara, najvažnija stvar jeste da bude odblokiran rad Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.
Vijesti / Politika | 21. 11. 2019. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Obaviješten sam da će u utorak, 26. studenog, biti održana sjednica povjerenstva za izbor Vijeća ministara gdje ću odgovarati na pitanja predstavnika političkih stranaka. Vidjet ću koja su njihova viđenja o najvažnijim pitanjima u BiH", rekao je budući predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija novinarima u Banja Luci.

Veliki broj imena

Rekao je kako bi u prvom tjednu prosinca trebao u Zastupničkom domu Parlamenta BiH predstaviti program rada Vijeća ministara i da očekuje da će tada biti potvrđeno njegovo imenovanje za predsjedatelja.

Istaknuo je kako Republici Srpskoj pripadaju Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Ministarstvo prometa i komunikacija i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara, kao i tri mjesta zamjenika ministara.

"Resori koji pripadaju Republici Srpskoj u Vijeću ministara poznati su još od kolovoza kada su predsjednici SNSD, SDA, HDZ-a BiH potpisali sporazum. Znam imena koja su bila do sada u opticaju, ali do moje verifikacije u parlamentu BiH, poslije koje ću obaviti konzultacije s političkim strankama, ne mogu govoriti o njima. Navodi se veliki broj imena i kao i uvijek, dio je točan, a dio nije", naveo je Tegeltija.

Napomenuo je kako neće biti preraspodjele resora među političkim strankama te naglasio da će fokus njegovog rada biti na razvoju ekonomije.

Najvažnija stvar

"U fokusu mog interesiranja i Vijeća ministara bit će ekonomija. Ubrzan i održiv gospodarski razvoj može da riješi veliki broj problema u BiH koji sa sada čine nerješivim", dodao je Tegeltija.

Naglasio je kako će učiniti sve da s predsjednicima vlada Republike Srpske Radovanom Viškovićem i Federacije BiH Fadilom Novalićem uspostavi potpunu koordinaciju i suradnju, s ciljem napretka i razvoja BiH.

"Mislim da o pitanjima ekonomije teško može doći do bilo kakvih blokada i neslaganja. Trudit ćemo se da Vijeće ministara ne bude mjesto gdje će se politička pitanja suočavati", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, najvažnija stvar jeste da bude odblokiran rad Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine BiH.

Proračun i posuđeni novac

"Potrebno je da svi dokumenti koji su prošli proceduru u Vijeću ministara budu upućeni u parlament BiH i da budu verificirani, a pogotovo oni koji su potpisani s međunarodnim financijskim institucijama. Ključ jeste usvajanje proračuna za 2020. godinu jer bi bilo neozbiljno da BiH još jednu godinu bude na privremenom financiranju", smatra Tegeltija.

Odgovarajući na pitanje o izmjenama Poslovnika o radu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Tegeltija je rekao da nema poseban komentar, ali da nije pristalica da se poslovnici mijenjaju po hitnom postupku uz veoma "čudan broj glasova koji je ovo podržao.

"Ovaj poslovnik u ovom trenutku ništa ne mijenja jer postoji dogovor političkih stranaka iz Srpske i FBiH. Međutim, ako dođemo u situaciju da nema suglasnosti može biti teškoća i problema za Republiku Srpsku jer bi neki drugi mogli donositi odluku, umjesto onih koji su pobijedili na izborima", zaključio je Tegeltija.

Kopirati
Drag cursor here to close