Ide to nama

Neslavni rekord: FBiH najduže dosad čeka novu vladu

Kako sada stoje stvari, na federalnu vladu će se čekati još bar do jeseni, jer partneri SDA i HDZ BiH imaju svoje uvjete, od kojih ne odustaju, a čini se da im se i ne žuri, jer njihovi kadrovi sjede u Vladi FBiH.
Vijesti / Politika | 19. 08. 2019. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija BiH dobila je novi negativni rekord jer federalna vlada nije formirana već 10 mjeseci, od kada su bili zadnji opći izbori u listopadu prošle godine, prenose Nezavisne novine.

Na formiranje izvršne vlasti najviše dosad čekalo se poslije pretposljednjih općih izbora održanih 2014. godine, kada je FBiH 31. ožujka 2015. dobila još aktualnu vladu, na čijem čelu je premijer Fadil Novalić, kadar SDA.

Kako sada stoje stvari, na federalnu vladu će se čekati još bar do jeseni, jer partneri SDA i HDZ BiH imaju svoje uvjete, od kojih ne odustaju, a čini se da im se i ne žuri, jer njihovi kadrovi sjede u Vladi FBiH.

Tako iz HDZ-a jasno poručuju da nova vlada neće biti formiran bez izmjena Izbornog zakona BiH, dok su iz SDA stava da se paralelno treba formirati s Vijećem ministara BiH.

Ono što se već odavno priča po kuloarima, a što je "Nezavisnim" i neslužbeno potvrđeno je da će funkciju premijera zadržati Fadil Novalić, a da će novi predsjednik, odnosno predsjednica FBiH biti Lidija Bradara, aktualna izaslanica u Domu naroda BiH.

Ismet Osmanović, zastupnik SDA u Zastupničkom domu FBiH, ističe da bi inzistiranje na izmjenama Izbornog zakona, prije nego što se formira vlada, moglo dovesti do toga da do narednih izbora radi ova izvršna vlast u tehničkom mandatu, što, kako naglašava, nije dobro za građane.

"Izborni zakona je osjetljiva materija. Postoji nužna potreba da se on mijenja, ali nitko ne može očekivati da SDA ili probosanski blok pristanu na ono što im ne odgovara", kazao je Osmanović za "Nezavisne". Potcrtao je da je jako bitno da se u rujnu federalna vlada formira paralelno s Vijećem ministara.

I Slavo Kukić, sveučilišni profesor iz Mostara, dijeli mišljenje s Osmanovićem da je mogući scenarij da ovaj saziv Vlade FBiH dočeka naredne opće izbore u BiH 2022. godine.

"Scenarij da ova vlada dočeka naredne izbore ne treba isključiti, ali sam sasvim siguran da ćemo na novu federalnu vladu još čekati, jer status kvo odgovara onima koji tu vladu jedino i mogu sastaviti - SDA i HDZ. SDA to odgovara jer nova vlada podrazumijeva da će ona dio svoje moći morati ustupiti DF-u, kao novom partneru u vlasti. SDA je bilo najvažnije da kod svog biračkog tijela, uvlačenjem DF-a, izazove dva efekta. Jedan je da je DF dio bošnjačke političke kvote, a drugi da je SDA puno važnije bošnjačko jedinstvo, nego razina moći koju će u raspodjeli vlasti imati", kazao je Kukić za "Nezavisne".

Kaže da je slična situacija i s HDZ-om, koji je na općim izborima 2014. izašao sam i sve što je osvojio - osvojio je sam.

"Na ovim izborima je izašao sa strankama HNS-a i naravno da ga ta činjenica obavezuje da dio svoje moći prenese na njih. a HDZ-u se to ne čini i zbog toga Dragan Čović operira tom pričom o promjeni Izbornog zakona, bez koje nema ni nove vlasti", smatra Kukić.

Damir Mašić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH, smatra da je partnerstvo na razini FBiH dogovoreno još prije šest mjeseci, ali da se od tada ništa značajno nije dogodilo.

"Ne bih davao procjene, jer ovdje je teško napraviti bilo kakvu procjenu, izuzev da svi imaju neke svoje uvjete i da su na djelu ucjene", kazao je Mašić.

Iz HDZ BiH nitko službeno nije želio komentarirati cijelu situaciju u vezi s konstituiranjem izvršne vlasti na razini FBiH, ali su poručili da ova stranka inzistira na izmjenama Izbornog zakona BiH, jer to je izuzetno važno pitanje za hrvatski narod u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close