Siva ekonomija pojede BiH

Nemar Vlade građane koštao milijarde maraka

Akcijski plan borbe protiv sive ekonomije je mrtvo slovo na papiru
Vijesti / Politika | 24. 09. 2018. u 20:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Premijer Fadil Novalić

Iako zbog sive ekonomije proračuni gube milijarde maraka godišnje, akcijski plan Vlade Federacije BiH za borbu protiv ove nelegalne zone rada i poslovanja ostao je mrtvo slovo na papiru.

Protok novca

''Mada je trebao biti završen početkom svibnja prošle godine, ovaj važni dokument nije se pojavio na sjednicama Vlade ni do kraja drugog kvartala ove godine. U sivoj ekonomiji veliki je protok novca, ali smo u borbi protiv nje tanki'', rekao je Alen Čular iz Centara civilnih inicijativa.

Često se u javnosti čulo, pa i iz usta premijera FBiH Fadila Novalića, da se u sivoj ekonomiji u BiH svake godine izgubi četvrtina bruto domaćeg proizvoda. Konkretnije, prema izjavama analitičara, riječ je o izgubljenih više od sedam milijardi KM, piše Avaz.ba.

''Time što akcijski plan nije utvrđen na Vladi, što nije počela realizacija, ugrožava se funkcioniranje gospodarstva, kreiranje novih radnih mjesta. Vlada je propustila da tokom ovog mandata donese novac u proračun'',  dodao je Čular.

Kraj mandata

I dok je premijer Novalić od samog početka mandata u medijima izjavljivao da je borba protiv sive ekonomije jedan od njegovih prioriteta, u priču o akcijskom planu ušlo se pred kraj mandata. Novalić je prošle godine najavljivao da će detaljan akcijski plan biti uskoro na Vladi.

Amir Zukić, ministar razvoja, poduzetništva i obrta FBiH, odgovorio nam je da je plan pripremljen, ali nije bio na Vladi FBiH.

''Ostala je potreba za doradom, da se izjasne oni ministri kojih se mjere iz plana tiču'', dodao je Zukić.

Nužno suočavanje sa problemom

Ekonomist Matej Živković smatra da bi bilo korisno i nužno da je usvojen akcijski plan za borbu protiv sive ekonomije i da se Vlada suoči s ovim problemom.

''Siva ekonomija rješava dio socijalnog problema. Oštećena je država, ali ljudi koji su angažirani u sivoj ekonomiji, nisu na socijalnoj skrbi države'', kazao je Živković.

Opet, dodao je, za iznos koji se gubi u sivoj zoni, oštećeni su proračuni, ali i fondovi te je potrebno vidjeti šta Vlada planira napraviti imajući sve to u vidu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close