Čović o vlasti

Nema uvjetovanja

Nije želio komentirati informacije da će Lidija Bradara biti predsjednica Federacije, ali je rekao kako će na listi za državni Dom naroda biti dvije dame.
Vijesti / Politika | 18. 02. 2019. u 13:50 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nema uvjetovanja. Mi hoćemo da imamo program, i njega smo predstavili u ime HNS-a, a on znači da nam treba izborno zakonodavstvo da nikada više ne dođemo u situaciju da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva kao što sad imamo dva bošnjačka člana Predsjedništva, da više ne raspravljamo o tome hoćemo li imati izbore za Grad Mostar'', rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović novinarima u Mostaru govoreći o uvjetu Izbornog zakona o ulasku u vlast.

Rekao je kako je sve to preduvjet za kandidatski status kojeg BiH želi ove godine.

Predani

''Mi želimo socijalnu i ekonomsku stabilnost. Predani smo tome. Tu nema uvjetovanja. To je partner s kojim tražimo da provedemo nešto zajedničko. Mi smo taj program ponudili u nekih 5 ili 6 točaka'', rekao je Čović i dodao kako se o tome raspravljalo sa SDA.

''Ako oni to do kraja prihvate onda smo riješili problem i onda možemo dalje, ako ne, morat ćemo tražiti zajednička rješenja'', rekao je čelnik stranke koja je održala 34. sjednicu Predsjedništva.

Kao zaključke sa sjednice, Čović je rekao kako će ''u sljedećih 90 dana kroz kompetentne ljude okupljene oko HDZ-a BiH doći do informacijske strategije stranke''.

Razgovori sa strankama

Raspravljalo se, kako je rekao i o 30. obljetnici osnutka HDZ-a BiH koja se obilježava sljedeće godine kao i o filmskom festivalu u Orašju koji na poseban način treba biti posvećen Ivi Gregureviću.

Foto: Bljesak.info / Detalj sa sjednice Predsjedništva HDZ BiH



Rekao je kako se proteklog vikenda razgovaralo s drugim strankama, ali i da će ti razgovori biti vođeni i sljedećih dana do sjednice Doma naroda. Siguran je, kaže, da će se u srijedu izabrati rukovodstvo Doma naroda te doći do rješenja ''problema proračuna i svega ostalog'' kao i izabrati predstavnike za državni Dom naroda.

 

''Vjerujemo da kad je u pitanju razina BiH da bismo trebali imati mandatara za Vijeće ministara u sljedećih sedam dana. A da bi se to dogodilo morat ćemo još jednom sjesti međusobno svi oni koji pretendiraju biti dio vlasti jer je to previše osjetljivo. Što se tiče federalne razine vlasti, dobit ćemo zakonodavnu vlast, to je sasvim jasno kroz Dom naroda i Zastupnički dom. Što se tiče izvršne vlasti, imamo je do trenutka dok mi ne pronađemo partnera s kojim možemo provesti programsku strategiju jer ona je isključivo programska, a ne za fotelje u kojoj mi imamo jedan stav oko izbornog zakonodavstva'', rekao je.

Bradara neće ostati na ulici

Nije želio komentirati informacije da će Lidija Bradara biti predsjednica Federacije, ali je rekao kako će na listi za državni Dom naroda biti dvije dame.

Foto: Bljesak.info / Izjava za medije Dragana Čovića

''I u Vijeću ministrira i u Vladi Federacije se sigurno ništa neće dirati kao što ste  vidjeli do sada da nismo htjeli dirati ni Dom naroda Federacije. Gospođa Bradara se žrtvovala i ostala dok se ne završi čitav proces, a kad se završi proces naravno da će ići na novo mjesto. Neće ostati na ulici ili koristiti bijeli kruh. Ista je stvar što se tiče Vijeća ministara. Dok ne bude dogovoreno s partnerima koji su resori, naravno da svi ministri ostaju ministri. Ja bih volio da što prije dođe novi savziv Vijeće ministara, ali nam zato trebaju ovi razgovori u sljedeća tri dana primarno između SDA SNSD-a i HDZ-a'', rekao je čelnik HDZ-a BiH.

Dodao je kako će sastanaka stranaka biti i za sada su to sastanci na relaciji SNSD i SDA.

''Priželjkujem da u dva tri dana završimo sve'', rekao je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close