Lokalni izbori

Nema sučeljavanja kandidata na radio postajama!?

''Ako su tako dobri i ako vjeruju u potporu birača, zašto nas putem svojih pulena iz stranke bojkotiraju na radio-valovima one postaje koja bi trebala služiti svim Posušanima", pitaju se iz Petricevog tima.
Vijesti / Politika | 16. 10. 2020. u 11:55 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Posušje ima jedan javni medij, koji je jako važan. To je Radio Posušje. Nezamislivo je i nejasno zašto se svim Posušanima odbija mogućnost da mogu čuti što jedan i drugi kandidat nude svojim građanima. Diktatura misli koja se u Posušju provodi nedopustiva je za jedno uređeno društvo u 2020. Godini'', kazao je ovo u svom priopćenju neovisni kandidat za načelnika općine Posušje Blago Petric.

Bojkot

On je prozvao Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ BiH) jer kako kaže'' odbijaju i bojkotiraju sazvati sučeljavanje načelničkih kandidata u toj općini pred nadolazeće lokalne izbore''.

''Ako su tako dobri i ako vjeruju u potporu birača, zašto nas putem svojih pulena iz stranke bojkotiraju na radio-valovima one postaje koja bi trebala služiti svim Posušanima", pitaju se iz Petricevog tima.

No, nije slučaj cenzure aktualan samo na ovoj radijskoj postaji. Kontaktirali smo i druge javne radio postaje gdje smo dobili 'različite' odgovore o sučeljavanju kadidata za načelnika na predstojećim lokalnim izborima u njihovim općinama.

Tako se Radio Tomislavgrad odmah očitovao javnim priopćenjem u kojem su kazali da se u njihovom programu neće održati sučeljavanja političkih subjekata.

Oni su se pozvali na SIP-ov Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata u dijelu koji se odnosi na javne medije.

Iz ove radijske postaje poručuju da su ''dužni u tijeku trajanja izborne kampanje svakom političkom subjektu omogućiti jedan termin u trajanju od 3 minute neposrednoga (besplatnoga) oglašavanja, te 30 minuta tjedno plaćenoga oglašavanja, što je već predviđeno u programu Radija Tomislavgrad'', te dodaju:

''Istim Pravilnikom nije propisana obveza realizacije emisije sučeljavanja, dakle, takav način medijskoga predstavljanja nije obvezni programski sadržaj, ali niti zabranjeni sadržaj''. Stoga je Radio Tomislavgrad odlučio da se kandidati za načelnika ove Općine ne sučeljavaju. Pravdaju to još i epidemiološkom situacijom i njihovom dobrom namjerom, te rizikom za sigurnost sudionika.

Ništa nije odlučeno

Na službenoj stranici Radija Široki Brijeg već stoje objavljeni termini neposrednog obraćanja političkih subjekata po datumima i točno utvrđenim terminima. Tako ćete pronaći da je npr. za srijedu 4. studenog 2020. planirano neposredno obraćanje nekoga iz stranke SBB od 14:38-14:41, zatim Socijalističke partije od 15:10-15:13 i slično. No, to su samo obraćanja, bez ikakvih sučeljavanja kandidata. Na upit Bljeska.info da li će u okviru programa Radija Široki Brijeg biti organizirano sučeljavanje rečeno nam je ta ''mogućnost je otvorena, ali ukoliko to budu htjeli kandidati'', te da još uvijek nije ništa odlučeno.

Telefonskim pozivom smo 'prošetali' i do Radiopostaje Čapljina te dobili informaciju kako se 'još uvijek ništa ne zna'. Kažu i da imaju malen studio, pa je sučeljavanje upitno i zbog sigurnosne situacije

''Sve ovisi od epidemiološke situacije i mjera koje će važiti zbog koronavirusa. Imamo termin koji je planiran za sučeljavanje kandidata, ali nismo sigurni da li će se realizirati obzirom da je studio vrlo malen a i nismo sigurni da li će se sva tri kandidata za načelnika odazvati. Još uvijek dakle nije ništa odlučeno'', rečeno nam je s ove radijske postaje.

SDA i SDP u studiju

Ipak, izgleda kako netko ima sve 'uvjete' za sučeljavanje. To je Radio Konjic. Za Bljesak su kazali kako će se kandidati za poziciju načelnika Konjica Vesna Saradžić (SDP BiH) i Osman Ćatić (SDA) suočiti u njihovom studiju. No, ne samo ta – nego i sve ostale aktivnosti koje su planirane u okviru njihovog programa će biti sprovedene.

Kako nam je rečeno, u programu Radio Konjica planirano je sučeljavanje kandidata za načelnika Konjica.

''U izbornom programu Radio Konjica političkim subjektima bit će omogućeno medijsko predstavljanje u nekoliko ciklusa, što znači da će imati mogućnost da svoj program predstave u trajanju dužem od tri minute'', rekli su za Bljesak.info s konjičkog Radija.

Očito da je koronavirus ove godine mnogim radio postajama izgovor za neorganiziranje sučeljavanja kandidata za načelnike i tzv. briga za sigurnost sudionika. Je li u pitanju zaista smanjenje rizika zaraze ili samo već viđeni politički trikovi u drugom pakiranju zvanom 'korona vrijeme' i cenzura– procijenite sami.

Kopirati
Drag cursor here to close