Zastupnički dom

Nema Srba: Sjednica otvorena pa odmah prekinuta

Potvrdio je navode da je Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila na sastanku formiranje još jednog ministarstva unutar Vijeća ministara BiH.
Vijesti / Politika | 11. 04. 2019. u 13:46 R.I. | Bljesak.info
Kopirati

Hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je, zbog nedolaska zastupnika iz Republike Srpske.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto otvorila je prvu hitnu sjednicu, ali je odmah konstatirala da ne postoji kvorum za odlučivanje nakon čega je odlučila prekinuti sjednicu.

Krišto je navela da sjednici prisustvuju 22 zastupnika, što je dovoljno za kvorum za rad, ali da nije prisutan nitko od zastupnika iz Republike Srpske, tako da nema uvjeta da Zastupnički dom odlučuje o bilo čemu.

Iako nije prisustvovao današnjoj hitnoj sjednici na kojoj je trebala biti razmatrana situacija u vezi s povećanim prilivom migranata, zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac obratio se novinarima kazavši da nije bilo političkih uvjeta za održavanje sjednice.

Istaknuo je da predstavnici ove stranke u državnim institucijama ne prihvaćaju činjenicu da još uvijek nije uspostavljena jasna pozicija i opozicija unutar Zastupničkog doma BiH, pojašnjavajući da ministri koji su sada u Vijeću ministara nisu izabrani za te funkcije.

''Dok se ne završi imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH koji će biti odraz volje birača na prethodnim općim izborima niti jedan od dva doma PSBiH nemaju šta raditi. Ne odustajemo od tog stava i dok se ne implementiraju izborni rezultati nećemo sudjelovati u radu'', poručio je Košarac.

Na pitanje novinara bi li bilo dobro da zastupnici ne primaju plaću dok ne budu otpočeli rad, Košarac je samo kratko kazao da ta ideja nije loša.

Također, ponovio je stranački stav da SNSD traži ono što im pripada prema Ustavu i Daytonskom mirovnom sporazumu koji su jasni kada je u pitanju struktura vlasti na državnom nivou i to je da jednu trećinu u tim tijelima predstavljaju predstavnici iz RS-a, a najviše dvije trećine iz Federacije BiH.

Potvrdio je navode da je Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila na sastanku formiranje još jednog ministarstva unutar Vijeća ministara BiH kao rješenje za prevladavanje nesuglasica oko raspodjele resora, ali SNSD, najavio je, neće to prihvatiti ''jer to nije u skladu s Ustavom BiH i Daytonskim mirovnim sporazumom''.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati