Dodik oštro

Nema rješavanja statusa Kosova bez rješavanja statusa Republike Srpske

''Bošnjaci su nezadovoljni jer žele dominaciju, Hrvati su nezadovoljni rasulom njihovih prava, a mi Srbi jer se ne poštuje izvorni Dayton…'', kaže Dodik.
Vijesti / Politika | 31. 12. 2018. u 10:26 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je kako nije spreman dati nijedno pravo srpskog naroda, ali da je spreman za njegova veća prava i naglasio da borba za Republiku Srpsku neće prestati.

Dodik je za Glas Srpske istaknuo da je BiH, po mnogim ocjenama, neuspješna, mnogo komplicirana zemlja, po nekima i da je propala.

BiH u strahu

''Jasno je da BiH živi na međunarodnoj intervenciji ili strahu od intervencije. Unutarnjeg konsenzusa gotovo da i nema ni o jednom pitanju, a to je rezultat djelovanja stranaca koji su do te mjere obezličili političke elite, posebno u Sarajevu, koje i dalje računaju da će međunarodni faktor ili netko treći za njih uraditi neki posao i nisu spremni da razgovaraju o realno mogućim odnosima u BiH'', rekao je Dodik, prenijela je Srna.

Naveo je kako se svaki dan pokušava urušiti snaga Srpske, te da samo naivni vjeruju da su nestali pokreti, projekti, pojedinci koji su bili protiv Republike Srpske.

Foto: Anadolija / Željko Komšić i Milorad Dodik


''Bošnjaci su nezadovoljni jer žele dominaciju, Hrvati su nezadovoljni rasulom njihovih prava, a mi Srbi jer se ne poštuje izvorni Dayton i jer su nam oduzeli mnoga prava. Nezadovoljna je i međunarodna zajednica jer nitko ne može doći do željenog modela'', rekao je Dodik.

Podsjetio je kako je međunarodna zajednica otela mnoge nadležnosti Srpskoj i prenijela ih na razinu BiH, te da ni ona, a ni Bošnjaci, ne žele to staviti na dnevni red, a riječ je o antiustavnoj otimačini.

Neće prestati borba

Dodik je dodao kako još postoje međunarodne snage koje jure taj zadani model BiH koji podrazumijeva razvlaštenje Republike Srpske i guranje u centralizaciju BiH.

Istaknuo je kako se Republika Srpska mora pitati i da srpski predstavnici na razini BiH slijede politiku institucija Srpske, te dodao da će u siječnju biti usvojen zakon koji će definirati krivičnu odgovornost za nepoštivanje odluka parlamenta Srpske.

Dodik je poručio kako neće prestati borba da zastava Srpske bude obvezna na sjednicama Predsjedništva BiH, kao i da će se ići s izmjenama zakona o zastavi da bi to bilo propisano.

Naglasio je kako je vlast na razini BiH mogla biti formirana i prije Nove godine, te da nitko ne spori da pozicija predsjedatelja Vijeća ministara pripadne Srbima i da je SNSD nezaobilazan faktor, bez obzira na pokušaje da se naprave određene matematičke kombinacije.

Četvorica pred karikaturom

''SNSD ima četiri izaslanika u Domu naroda parlamenta BiH i ako netko pokuša napraviti neku karikaturu, uvijek će ih čekati ta četvorica. I mogu odmah da im poručim da, ako ta karikatura uspije, a mislim da je to nemoguće, neće proći. Moja politika nije, kako narod kaže, tuk na utuk, već da imamo politike čistih računa, bez osporavanja drugih'', zaključio je Dodik.

Ponovio da je RS rekla da NATO nije njezin nacionalni ni državni interes.

''Možda smo nekada mislili ili morali misliti da je to moguće, sada mislimo da nije ni fer, ni pošteno da narod koji je NATO bombardirao bude članica te organizacije'', izjavio je Dodik za Blic.

Nema Kosova bez RS-a

Dodik poručio je da nema rješavanja statusa Kosova bez rješavanja statusa Republike Srpske.

''Stranci pokušavaju da naprave kvazidržavu na mjestu gdje država nikada nije postojala, a s druge strane žele da unište Republiku Srpsku. Neka znaju: nema rješavanja statusa Kosova bez rješavanja statusa Republike Srpske. Ako netko misli da može napraviti državu Kosova, a da Srpsku konstantno ignorira, grdno se vara'', istaknuo je Dodik.

Govoreći o odnosima Republike Srpske i Srbije u protekla dva desetljeća, ponovio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uvjerljivo najviše pomogao Srpsku.

Foto: Beta / Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

''I ranije smo imali dobar odnos sa Srbijom i za vrijeme Koštunice i Tadića, ali to je uvijek bila politika razumijevanja, a ne i politika pomoći. Vučić nam je pomogao s više od 20 milijuna eura i to je za nas ogroman novac. Sama činjenica da Srbija izdvaja novac za Srpsku za nas je ogroman dokaz ljubavi i poštovanja'', rekao je Dodik.

Urušavanje srpstva

Upozorio da je u cijeloj regiji na sceni politika urušavanja srpstva.

''Ni po koju cijenu ne smije se dopustiti da se napravi jaka srpska država. Ovo je stav Britanije još od raspada Otomanskog carstva. Čitav koncept komunizma u bivšoj Jugoslaviji bio je da se ne dozvoli jačanje srpskog naroda i veličanje srpske države. Svi koji mogu bez Srbije, sretno im bilo. Ponekad ne razumijem Srbiju što, recimo, tolerira Crnogorce na važnim funkcijama. Mislim da to nije fer. Pogledajte, pa Crnogorci protjeruju monahe. Strašno je što se događa Srbima u Crnoj Gori'', smatra Dodik.

 

Ponovio je kako Srbi neće biti paravan u zajedničkim institucijama BiH, niti će podleći ucjenama oko NATO-a i dodao da srpski predstavnici u Sarajevu nastupaju kao ''reprezentacija Republike Srpske''.

Malo o zastavi

Dodik je rekao kako nije zadovoljan dosadašnjim rješenjima u vezi sa zastavom, te poručio da srpska zastava ostaje u zgradi Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o posjeti predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, Dodik je izrazio uvjerenje da će Putin doći i u Banja Luku, te da će odličan povod za to biti otvaranje Srpsko-ruskog centra.

''Rusija je ozbiljna zemlja, a da nije Republike Srpske iz BiH bi dolazile samo loše odluke prema Rusiji. I toga su svjesni u Rusiji. Briga nas šta Zapad misli o tome. Pa ne može Zapad imati veći utjecaj od Rusije ovdje. Taj Zapad nikada nije nas u Republici Srpskoj pitao šta je naš interes'', rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close