Milan Tegeltija

Nema ovlasti za imenovanje visokog predstavnika

Tegletija je podsjetio da je Daytonski sporazum pod konačnom implementacijom nadležnošću Viješću sigurnosti UN, odnosno Rezolucijom 1031 iz 1995. godine.
Vijesti / Politika | 31. 05. 2021. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Vijeće za provedbu mira (PIC) nema ovlasti da imenuje visokog predstavnika, a da ima to ne može učiniti bez konsenzusa, izjavio je Srni pravni savjetnik srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedatelja BiH Milan Tegeltija.

"Čak i kada bi Upravni odbor PIC-a imao ovlaštenja imenovanja visokog predstavnika, a nema, uspostavljanjem Upravnog odbora PIC-a ustanovljeno je donošenje odluka konsenzusom. Zbog protivljenja Rusije, čak se i ta odluka ne bi mogla smatrati donesenom, jer nije ispoštovan mehanizam odlučivanja", rekao je Tegeltija i dodao da o svemu tome svjedoče i dokumenti.

Tegletija je podsjetio da je Daytonski sporazum pod konačnom implementacijom nadležnošću Viješću sigurnosti UN, odnosno Rezolucijom 1031 iz 1995. godine.

"Do stavljanja Daytona na dnevni red Vijeća sigurnosti UN došlo je na osnovu pisma stalnog predstavnika SAD u UN, potpisanog od Madeleine Albright, kada u tu nadležnost ulazi i imenovanje visokog predstavnika", rekao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, visoki predstavki je nadležan samo za Aneks 10 Daytonskog sporazuma u čemu je Rezolucija 1031 kristalno jasna.

Kako je objasnio, u točki 27 Rezolucije 1031 Vijeća sigurnosti UN isti potvrđuje da je visoki predstavnik konačni autoritet u tumačenju Aneksa 10 o civilnoj provedbi mirovnog sporazuma.

Kopirati
Drag cursor here to close