Vlast na čekanju

Nema odluke SIP-a o raspodjeli mandata prije siječnja

Kako federalni Dom naroda, očito, neće biti uskoro konstituiran neće biti moguće izabrati ni deset novih izaslanika u Dom naroda BiH.
Vijesti / Politika | 08. 12. 2018. u 21:29 Bljesak.info
Kopirati

Jedina informacija koja službeno potvrđena proteklih dana u Središnjem izbornom povjerenstvu da je Irena Hadžiabdić prošlog tjedna radila na uspostavi biračkog popisa u Ukrajini, dok je Stjepan Mikić gostovao kod kolega u Češkoj.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kada će SIP konačno preuzeti odgovornost i donijeti odluku o formiranju vlasti, nitko sa sigurnošću ne može odgovoriti, iako se stavovi pojedinih članova nisu promijenili i oni su javnosti poznati.

Dok Suad Arnautović i Ahmed Šantić zagovaraju odluku o raspodjeli mandata u skladu s popisom iz 1991. godine‚ Novak Božičković i Vlado Rogić su za popis iz 2013. Da li su svoje stavove u međuvremenu promijenili Irena Hadžiabdić i predsjednik Branko Petrić, koji su također zagovarali popis iz 2013. godine nije potvrđeno, no upravo oni, kako tvrde izvori N1, koče zakazivanje sjednice do odluke Ustavnog suda po apeleciji Borjane Krišto, što bi moglo značiti još najmanje mjesec dana čekanja, što je potvrdio predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević.

Stav Ureda Viskog predstavnika po ovom pitanju od ranije je poznat. I u slučaju apelacije Borjane Krišto, ali i odluke koju SIP treba donijeti - vlast treba što prije formirati po važećim zakonima i u skladu sa popisom iz 1991. godine.

Ono što je Valentin Inzko također potvrdio da nametanja rješenja neće biti, no bonske ovlasti i dalje postoje.

U očekivanju odluke SIP-a, Institut za društveno politička pitanja iz Mostara predstavio je prijedlog za koji smatraju da može provesti presudu u slučaju "Ljubić", ali i presude Suda za ljudska prava u Strassbourgu, a za koju smatraju da može biti izglasana u Parlamentarnoj skupštini.

Po ovom modelu svi izabrani pripadnici jednog konstitutivnog naroda izabrani u županijske skupštine nakon ovih izbora činili bi zasebno ad hoc tijelo "veliki izborni kolegij".

Na njemu bi se izabralo 17 zastupnika u klub tog naroda u Dom naroda. Pri glasovanju unutar ovoga izbornog kolegija, glas pojedinih zastupnika vrijedio bi onoliko koliko u tom županiji ima pripadnika tog naroda u odnosu na njihov ukupan broj u FBiH. Iako im to nije najvažnije pitanje, u Institutu kažu kako je za njih relevantan popis iz 2013.

Kako federalni Dom naroda, očito, neće biti uskoro konstituiran neće biti moguće izabrati ni deset novih izaslanika u Dom naroda BiH. U konačanici i kada SIP donese odluku, kakva god da ona bude, gotovo sigurno slijede tužbe. A to znači ponovno čekanje.

Kopirati