CCI

Nema kontrole nad trošenjem državnog novca

Podsjećaju da su Ured za reviziju institucija BiH i Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH, nakon izvještaja o financijskoj reviziji za 2017. objavili i izvještaje za 2018.
Vijesti / Politika | 19. 11. 2019. u 15:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centri civilnih inicijativa (CCI) pozdravljaju najavu skorog konačnog konstituiranja povjerenstava Parlamentarne skupštine BiH i nastavka rada državnog parlamenta, ali osuđuju relativiziranje tog čina i svaki mogući nastavak blokade rada Parlamenta.

''Dosadašnja blokada rezultirala je, između ostalog, neprihvatljivim, dugotrajnim, izostankom, za svaku državu izuzetno važne, parlamentarne kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od državnih i javnih institucija čime je dodatno proširen prostor za nekažnjeno kršenje zakona i korupciju unutar institucija vlasti ili onih koje bi one trebale da kontroliraju'', navode iz CCI.

Podsjećaju da su Ured za reviziju institucija BiH i Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH, nakon izvještaja o financijskoj reviziji za 2017. objavili i izvještaje za 2018.

No, zbog nekonstituiranja i nerada parlamentarnih komisija odgovornih za razmatranje revizorskih izvještaja, oni nisu razmotreni u parlamentima, niti su organizirane rasprave sa odgovornim osobama iz subjekata čiji su rad revizori ocijenili negativnom ocjenom ili mišljenjem s rezervom, niti su parlamenti donijeli odgovarajuće zaključke i uputili ih vladama, s ciljem sankcioniranja onih koji su loše radili i poboljšanja stanja u revidiranim institucijama.

''Radi se o obesmišljavanju rada ureda za reviziju i o blokadi, za razvoj demokratije i pravne države, i za uspostavu sustava u kome se javni novac troši odgovorno i efikasno, u interesu građana, izuzetno važnog mehanizma. Stoga je potrebno, smjesta, prekinuti s neodgovornim ponašanjem političara, i ne samo formalno formirati povjerenstva i zakazivati njihove i sjednice parlamenta, nego ozbiljnim, intenzivnim, efikasnim radom, probati nadoknaditi bar dio ogromnih zaostataka i amortizirati bar dio štete načinjene neradom'', priopćili su iz CCI-ja.

Kopirati
Drag cursor here to close