Piskaranja

Nema konstitutivnosti? Komšićeva stranka traži kaznu za HDZ

Demokratska fronta objavila je kako je Izvještaj Europske komisije pokazao da HDZ blokira EU put BiH.
Vijesti / Politika | 07. 10. 2020. u 10:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Demokratska fronta smatra da posljednji izvještaj Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji, osim što je vrlo realističan prikaz stanja EU integracija BiH, ujedno predstavlja pravi pregled napora HDZ-a BiH u udaljavanju BiH od europskih standarda, te pravu sliku njihove politike koja se temelji na blokadama'', navodi Demokratska fronta.

U priopćenju za javnost, stranka željka Komšića navodi kako ''u samom Izvještaju nema ni traga od HDZ-ovog otužnog zahtjeva za izmjenom Izbornog zakona na temelju njihove lažne interpretacije presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića, a strogo se i eksplicitno insistira na provođenju presuda Europskog suda za ljudska prava kojima se mora osigurati jednakopravnost svih građana''.

''U izvještaju također nema ni traga o zalaganju za famoznu konstitutivnost koja je antieuropski princip, dok HDZ insistira upravo na jačanju tog etničkog principa koji je nespojiv sa europskom pravnom stečevinom, te ga kroz proces europskih integracija treba dokinuti. S druge strane, vrlo jasno je naznačeno da je etnički princip smetnja u funkcioniranju institucija države'', navode u DF-u.

Dodaju kako smatraju da je krajnje vrijeme da se o odgovornosti i krivici ''za sporo napredovanje BiH ka EU počne govoriti jezikom činjenica i pravim riječima''.

''Smatramo naime, da se više ne može govoriti o generalnoj odgovornosti svih političkih elita, jer ako su svi formalno odgovorni onda u suštini nije odgovoran nitko. Nitko u Bosni i Hercegovini, krijući se iza učtivog i diplomatskog rječnika Europske unije nema pravo ne vidjeti da je glavni krivac za ono što je u Izvještaju označeno kao loše, upravo HDZ. Koja je to politička opcija, kako stoji u izvještaju, koja blokira formiranje vlasti u FBiH? HDZ. Tko blokira i prijeti blokadom rada Parlamenta Bosne i Hercegovine? HDZ. Tko se Bosni i Hercegovini zalažući se za nazadni etnički princip protivi provođenju presuda Europskog suda za ljudska prava? HDZ. Tko se protivi izmjenama Izbornog zakona i Ustava BiH, koje je DF predložio u Parlamentu BiH? HDZ. Tko je odobrio izmjene Zakona o javnim nabavkama? HDZ. Spisak HDZ-ovih antieuropskih blokada ovim zapravo ne završava nego tek počinje, i stoga više nema prostora da bilo tko govoreći o jednakoj odgovornosti svih političkih elita abolira jednu antieuropsku i antireformsku politiku, za koju je čak i politika SNSD-a i Milorada Dodika, kada je riječ o EU integracijama, primjer političke konstruktivnosti'', navodi DF i dodaje kako ''HDZ mora biti politički kažnjen, jer stoji na putu europskih integracija BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close