Popričalo se

Nema koalicije Radončića i Izetbegovića

Radončić je nakon sastanka rekao kako se razgovaralo o europskom putu zemlje i o prioritetima, ali da nije dogovorena koalicija.
Vijesti / Politika | 20. 02. 2019. u 15:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nismo napravili koaliciju, razgovarali smo'', rekao je Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost, nakon susreta s čelnikom Stranke demokratske akcije Bakirom Izetbegovićem.

Ovaj susret Izetbegović je nazvao dobrim i obećavajućim, objasnivši novinarima da je predstavnicima SBB-a uručen program rada SDA za iduće četverogodišnje razdoblje o kojem bi se sada trebao SBB očitovati kako bi bili usuglašeni idući koraci.

Za SBB, kaže Radončić, ključno je postići stabilizaciju političkih i drugih prilika u državi, ubrzati napredak ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), ali i Europskoj uniji kao i osigurati ubrzanje javnih radova za dobrobit svih građana.

Dva lidera suglasna su da jedan od prioriteta treba biti i poboljšanje statusa Bošnjaka i Hrvata u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, ali važnim su nazvali i uspostavljanje sustava u kojem neće biti preglasavanja o pitanjima koja razmatra Federalna vlada.

Lider SBB-a je dodao da bi, ukoliko bude uspostavljena takva koalicija, vlast prvo trebala biti formirana na federalnoj i državnoj razini, ali ne smeta mu da druge stranke čine vlast u nekoliko federalnih županija te da se zadrži raznolikost i da šansa do sada formiranim vladama.

Ove dvije stranke, tvrdi Radončić, imaju strateški zajednički bošnjački interes jer će u Vijeću ministara BiH zajednički participirati Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS) te Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH i HDZ 1990.

''Takvim trendovima treba se parirati na način da se sva odgovornost na državnoj razini ne prebacuje samo na jednu stranku nego da se napravi bošnjački blok koji će raditi u interesu Bošnjaka i drugih naroda'', stav je Radončića.

No, Izetbegović je potom ponovio da će ukoliko se uspostavi partnerstvo ovi dviju stranaka na federalnoj i državnoj razini takvo partnerstvo biti preneseno i na županije.

Predsjednik SDA najavio je da će u idućih desetak dana biti mnoge stvari jasnije kada je u pitanju uspostavljanje vlasti, a smatra da bi do 31. ožujka trebale biti formirane i federalna i državna vlada, što je bio slučaj i nakon Općih izbora 2014.

Lider SDA najavio je da će pojedinačno razgovarati i sa Strankom demokratske aktivnosti (A-SDA) već sutra, a u ponedjeljak s Pokretom demokratske akcije (PDA).

Naime, čelnici SDA i SBB-a predvodili su stranačka izaslanstva koja su se danas susrele na sastanku u Sarajevu kako bi razgovarali o formiranju vlasti.

Radončić je prije početka sastanka novinarima kratko kazao da su se pozivu SDA odazvali kako bi prevazišli sujete. Dodao je da građani ne trebaju brinuti o sujetama političara, jer su oni državnici koji znaju kako se izdići iznad toga.

 

Kopirati
Drag cursor here to close