Epidemiološke mjere vrijede i za političare

Nema izgovora za političare: ''Ponašajte se odgovorno''

Političari ne bi trebali koristiti kao izgovor za kršenje epidemioloških mjera
Vijesti / Politika | 23. 10. 2020. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predizbornu kampanju u BiH političari ne bi trebali koristiti kao izgovor za kršenje epidemioloških mjera i ugrožavanje javnog zdravlja, izjavila je šef Misije OEBS-a u BiH Kathleen Kavalec.

"Važno je da se kandidati i politički lideri ponašaju odgovorno", poručila je Kavalec.

Ona je, također, pozvala sve kandidate da vode predizborne kampanje koje ne sadrže negativnu i neodgovornu retoriku i da se usmjere na konkretna pitanja od značaja za građane, kao što su jačanje vladavine prava, otvaranje radnih mjesta, poboljšanje javnih usluga i rješavanje problema korupcije.

Kavalec je za "Dnevni avaz" istaknula da negativna retorika i neetičko ponašanje ugožavaju napredak i reforme u BiH, kako prije tako i nakon izbora.

"Dijelimo mišljenje Ureda za demokratske institucije i ljudska prava /ODIHR/ i EU da se izborni zakoni i propisi u BiH, u što spadaju i odredbe o govoru mržnje, mogu poboljšati i treba ih uskladiti sa međunarodnim standardima. Prema našem mišljenju, izborna reforma bi trebala biti prioritet kada se okonča izborni ciklus", navela je Kavalec.

Ona je istaknula i da je potrebno da sve nadležne institucije rade na rješavanju pitanja izbornih neregularnosti, kao i da treba potaknuti građane da prijave bilo kakve neregularnosti na koje sumnjaju.

Kopirati
Drag cursor here to close