Izetbegović

"Nema govora da sam ja nešto izgubio"

''Tu je stvar vrlo jasna. BiH je u MAP-u. Kazali smo da će biti dostavljani planovi u Bruxelles. To je jedan okvir'', rekao je Izertbegović.
Vijesti / Politika | 08. 08. 2019. u 12:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović pojasnio je, govoreći o potpisanim principima za formiranje vlasti, da njegov član tri definira da će vlast raditi po Ustavu, zakonima i relevantnim odlukama, prije svega Predsjedništva BiH.

''Tu je stvar vrlo jasna. BiH je u MAP-u. Kazali smo da će biti dostavljani planovi u Bruxelles. To je jedan okvir. Dalje je na ostalima koji trebaju izraditi te planove. Mi smo već faktički dvije trećine ove godine potrošili. Dok se formira vlada, potrošit ćemo sljedećih nekoliko mjeseci. Ne dolazi u obzir onakav plan kakav je bio u startu urađen'', kazao je Izetbegović novinarima na Kovačima nakon obilježavanja godišnjice rođenja prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića, objavljeno je na stranici Stranke demokratske akcije (SDA).

Naglasio je da će biti potrebni kompromisi, odnosno, kako je kazao, reducirani planovi prihvatljivi za sve strane u BiH, a prije svega za Predsjedništvo BiH i za sam NATO.

Govoreći o interpretacijama javnosti, prema kojima su i on, ali i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, ''izgubili'' potpisanim sporazumom, Izetbegović je izjavio da je očigledno pronađena neka sredina jer nije moguće da su obojica izgubili.

''Nema govora da sam ja nešto izgubio. Možda nisam sve precizirao'', kazao je Izetbegović komentirajući činjenicu da u koalicijskom dogovoru nema niti riječi o tome da će BiH usvojiti i poslati u Bruxelles Godišnji nacionalni plan reformi (ANP), nužan za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP).

Naime, koalicijskim sporazumom Izetbegović-Čović-Dodik predviđeno je imenovanje novog Vijeća ministara BiH u razdoblju od 30 dana, no za sada nema naznaka kada bi mogla biti održana sjednica Predsjedništva BiH koje treba imenovati mandatara za sastav nove vlade. Taj kandidat će vjerojatno biti Zoran Tegeltija iz Dodikovog SNSD-, a njegovo imenovanje treba potvrditi Zastupnički dom parlamenta BiH.

Predsjednik SDA je potvrdio da je razgovarao s veleposlanikom SAD-a u BiH Ericom Nelsonom, kojem je objasnio situaciju u vezi s NATO integracijama.

Kopirati
Drag cursor here to close