A plaća redovito liježe

Nema države do izbora: Sve razine vlasti zanemarile posao zbog kampanje

Sve što se može očekivati u sljedećim danima i mjesecima jeste rad institucija u funkciji izbora i zloupotreba javnih resursa za predizbornu kampanju...
Vijesti / Politika | 22. 08. 2018. u 08:22

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvršna i zakonodavna vlast na svim razinama u BiH svoj rad u posljednjih nekoliko mjeseci podredila je isključivo predstojećim izborima i gotovo je sigurno da u sljedeća dva mjeseca parlamenti i vlade na svim razinama neće uraditi ništa što nije u funkciji izbora, kampanje i dodvoravanja biračima, a za sve to vrijeme najnormalnije će primati plaću, piđu Nezavisne novine.

Mjesečno 5.000 KM u džepu

''Već danas je gotovo sigurno da nastavak sjednice Zastupničkog doma parlamenta BiH započete još krajem srpnja neće biti održan ni u rujnu, a to nam je potvrdilo nekoliko zastupnika, koji mjesečno primaju oko 5.000 KM i koji naglašavaju da nema šanse da se zastupnici s terena povuku u parlament'', navode banjalučke novine.

Dodaju kako zastupnici parlamenta BiH, sudeći barem po službenim internetskim stranicama, u sljedećim mjesecima neće imati nikakve ni međunarodne aktivnosti iako su nadaleko poznati po svojim vrlo čestim i skupim putovanjima. Jedina aktivnost koja je najavljena u ovom mjesecu je sjednica Odbora za žalbe građana Parlamentarne skupštine BiH, zakazana za 30. kolovoza, ali u sastavu ovog odbora nema zastupnika.

''I za posljednju sjednicu bilo je pitanje hoće li biti održana. Mislim da je iluzorno očekivati da u rujnu imamo sjednicu jer neće nitko s terena doći u parlament, a ne zna ni o čemu će raspravljati u njemu'', rekla je Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu BiH.

Kao i s parlamentom BiH, slična situacija je i s ostalim zakonodavnim tijelima u BiH, a ništa bolje nije ni kada je u pitanju izvršna vlast jer je posljednja sjednica Vijeća ministara BiH održana 1. kolovoza, a sljedeća još nije ni najavljena. Entitetske vlade sastaju se obično jednom tjedno, ali, kako naglašavaju i sudeći po priopćenjima sa sjednica, evidentno je da su svi okrenuti k 7. listopadu. Sve što se može očekivati u sljedećim danima i mjesecima jeste rad institucija u funkciji izbora i zloupotreba javnih resursa za predizbornu kampanju, tvrde Nezavisne novine.

Institucije ne rade

Analitičari naglašavaju kako je zloupotreba institucija prisutna na svim razinama te da to rade i vlast i opozicija te da to nije ništa novo u odnosu na ranije izbore.

''Mi ne znamo uopće kako država funkcionira u ovom razdoblju pred izbore. Često se to pitamo jer institucije uopće ne rade ono što bi trebale raditi. Građani su prepušteni sami sebi i zato imamo jedno opće razočarenje, odlaske mladih iz ove zemlje'', rekla je Murisa Marić, predsjednica Udruženja Don, koje je dio koalicije Pod lupom.

Ono što je problem u BiH jeste da kampanja za izbore počinje mjesecima prije službene i da već početkom godine institucije, odnosno ljudi koji vode institucije i političari, počinju razmišljati u funkciji izbora i sve što dalje rade je s ciljem političke promocije i dodvoravanja biračima.

''To rade sve stranke i svi političari i nema izuzetaka, od lokalne do državne razine. Središnje izborno povjerenstvo BiH je to koje bi to donekle trebalo sankcionirati, jer mi imamo kampanju prije službene kampanje i zloupotrebu javnih resursa u kampanji, čemu se mora stati u kraj'', rekla je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close