Tko je nadležan?

Tko će odlučivati o džepovima Mostara?

Zastupnički dom danas je ostao prvi svojoj ranijoj odluci, odnosno nije prihvatio zakon u formi odobrenoj potom u Domu naroda.
Vijesti / Politika | 02. 02. 2021. u 14:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zakon kojim treba regulirati pitanje proračunskog financiranja grada Mostara u 2021. godini nije usuglašen na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta i bit će proslijeđen zajedničkom povjerenstvu čiji su članovi iz oba doma da ponudi usuglašenu tekstualnu varijantu.

Preciznije, Zastupnički dom danas je ostao prvi svojoj ranijoj odluci, odnosno nije prihvatio zakon u formi odobrenoj potom u Domu naroda.

Razlika je suštinska, a odnosi se na pitanje - tko treba donijeti ovogodišnji proračun Mostara, novoizabrano gradsko vijeće ili gradonačelnik uz suglasnost načelnika Odjela za financije, kako je i rađeno godinama dosad u situaciji kad Mostarci nisu imali mogućnost lokalnih izbora.

Zastupnički dom je za varijantu da tu nadležnost treba prepustiti novoizabranom vijeću budući da su Mostarci prosinca prošle godine, poslije niza godina, ponovno ostvarili biračko pravo, dok je Dom naroda usvojio zakon u formi koja zadržava dosadašnju višegodišnju praksu da proračun proglašava gradonačelnik uz suglasnost nadležnih iz gradskog odjela za financije.

Kao jedna od poslovničkih mogućnosti usuglašavanja svih različito usvojenih zakona u FBiH, pa i ovog, varijanta iz Doma naroda je danas ponuđena na sjednici na glasovanje zastupnicima Zastupničkog doma, ali oni su je odbacili većinom glasova i tako ostali pri prvobitnom stavu.

Nakon toga je predsjedavajući Doma Mirsad Zaimović najavio sljedećih poslovničku mogućnost - da zajedničko povjerenstvo pokuša usuglasiti različite varijante zakona, u ovom slučaju i suštinske.

Puni službeni naziv ovog akta je Prijedlog zakona o dopunama Zakona o proračunima u FBiH.

Fena podsjeća kako svaki pa i ovaj zakon u Federaciji Bosne i Hercegovine može stupiti na snagu tek kad ga u istovjetnom, jedinstvenom tekstu prihvate i Zastupnički dom i Dom naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close