Nović tvrdi

Nelegalno prisluškivanje u BiH?

Nović je naglasio kako se u presudi decidno navodi da "osporene odredbe ne osiguravaju da se mjere praćenja neće uvoditi slučajno, neregularno ili bez propisnog i adekvatnog razmatranja".
Vijesti / Politika | 08. 07. 2020. u 10:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH nastavlja s nezakonitim prisluškivanjem jer je Ustavnopravno povjerenstvo Doma naroda BiH definitivno povuklo iz procedure izmjene i dopune Zakona o OSA-i'', rekao je šef Kluba srpskih izaslanika Doma naroda BiH Sredoje Nović za Glas Srpske.

Nović, koji je i član spomenutog povjerenstva, podsjetio je da je Ustavni sud BiH još 1. lipnja 2017. godine stavio izvan snage zakonske odredbe koje kažu da "upotrebu mjera tajnog praćenja može odobriti generalni direktor uz suglasnost predsjedavajućeg Vijeća ministara, ako bi odgađanje prouzrokovalo nepopravljivu štetu po sigurnost BiH" i da OSA od tada nezakonito i neustavno koristi mjere tajnog praćenja, odnosno prisluškivanja.

Naglasio je kako se u presudi decidno navodi da "osporene odredbe ne osiguravaju da se mjere praćenja neće uvoditi slučajno, neregularno ili bez propisnog i adekvatnog razmatranja".

"U osnovi, OSA ne bi smjela uopće da radi tu vrstu poslova. Vijeće ministara je u ožujku 2018. godine usvojio Prijedlog izmjena i dopuna zakona o OSA, ali za više od dvije godine, taj zakon nije kompletiran. Pred Dom naroda BiH upućen je tek početkom veljače ove godine", rekao je Nović, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, zakon naprosto nije kompletiran jer nije pribavljeno mišljenje svih nadležnih institucija, od Agencije za zaštitu osobnih podataka do svih ostalih, što se "vuklo" sve do ove sjednice, kada ga je Ustavnopravno povjerenstvo definitivno povukla iz procedure.

Govoreći o narednim koracima u vezi s tim zakonom, Nović je naveo da će povjerenstvo upoznati Kolegij Doma naroda, a Dom će obavijestiti Vijeće ministara, koji sada može u proceduru da pošalje samo novi tekst zakona.

Nović je rekao da je vladajuća garnitura iz prethodnog perioda svjesno to uradila da bi mogla primjenjivati mjere OSA onako kako su to radili i do sada - neustavno i nezakonito.

"Nastavit će raditi protuustavno i nezakonito, dok novi zakon ne ugleda svjetlo dana. Njima, očigledno, nije stalo da to bude riješeno", ocijenio je Nović.

Kopirati
Drag cursor here to close