Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH

Neki ne žele Srbe u Federaciji

U vladama Sarajevskog kantona i Zeničko dobojskog kantona po jedan je Srbin ministar, dok ih nema u vladama Unsko Sanskog kantona i Posavskog kantona.
Vijesti / Politika | 20. 04. 2019. u 17:30 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

FotoN1 / Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH

Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH upozorio je danas da će Federacija ostati bez 2,5 posto Srba, koji su popisani 2013. ukoliko se prilikom formiranja Vlade Federacije izbjegnu Srbi povratnici.

''Znamo da je u glavama nekih ljudi cilj upravo to, da Srba u Federaciji nema, da se počisti i ovih 56.000. Također, znamo da je u nečijim glavama skrojen cilj da u srpska sela nasele migrante iz Azije i Afrike - saopćio je Odbor, čiji članovi smatraju sramotnim da su Vlade u kantonima formirane gotovo bez Srba.

U vladama Sarajevskog kantona i Zeničko dobojskog kantona po jedan je Srbin ministar, dok ih nema u vladama Unsko Sanskog kantona i Posavskog kantona.

''U vremenu kada se političke stranke dogovaraju oko formiranja Vijeća ministara BiH, mi, Srbi Federacije BiH postavljamo pitanje političkim strankama koje planiraju formirati Vladu Federacije BiH: Šta se događa s formiranjem Vlade Federacije BiH? Hoće li biti Srba povratnika u Vladi Federacije BiH? Može li potpredsjednik Federacije biti Srbin povratnik? Može li dopredsjedavajući Doma naroda Federacije biti Srbin povratnik?, te može li Srbin povratnik biti na bilo kakvoj poziciji s koje može uticati na opstanak Srba u Federaciji? - navedeno je u priopćenju Odbora.

Podsjećaju da je prema popisu žrtava II svjetskog rata na teritoriji Bosne i Hercegovine stradalo 177.045 ljudi, od toga 128.040 Srba, ili 72,32 posto. Taj popis žrtava je potpisao direktor Zavoda za statistiku SFRJ Mustafa Latifić. Srbi su dali najveću žrtvu u borbi protiv fašizma upravo na teritoriji današnje Federacije, u Sanskom Mostu, Bosanskom Petrovcu, Drvaru, Bihaću, Ključu, Sarajevu i Tuzli, naglašava se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close