Šefik Džaferović

Neizravan izbor članova Predsjedništva BiH trenutno nerealna opcija

SDA je spremna razgovarati o modelu neizravnog izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u državnom parlamentu.
Vijesti / Politika | 12. 10. 2017. u 17:11 Fena
Kopirati

Stranka demokratske akcije (SDA) spremna je razgovarati o modelu neizravnog izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u državnom parlamentu, ali smatra da je u ovom trenutku to neizvodivo.

Smatra da će stoga ostati na snazi dosadašnji model neizravnog izbora, dakle biranja sva tri člana Predsjedništva prilikom izbora u zemlji.

 To je za agenciju Fena izjavio potpredsjednik Stranke demokratske akcije i zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović podsjećajući da je još kod ugovaranja Aprilskog paketa bilo riječi o eventualnom neizravnom izboru.

''Ali, mislim da to u ovom trenutku nije realno u BiH jer, s jedne strane, političke stranke iz Republike Srpske se ne slažu s tim da član Predsjedništva iz reda srpskog naroda bude biran u državnom parlamentu, a za nas nije prihvatljiv nikakav aisimetrični model. S druge strane, unutar BiH postoje različiti pogledi na ulogu dva doma Parlamentarne skupštine u izboru članova Predsjedništva.

Hrvatska demokratska zajednica BiH preferira u tom izboru dominantnu ulogu Doma naroda, a ja mislim da dominantnu ulogu treba da ima Zastupnički dom. Dakle, Dom naroda bi kandidirao članove, a konačnu odluku bi donosio Predstavnički dom'', riječi su Šefika Džaferovića.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.