Skupštine

Neaktivni zastupnici u Hercegovini:  Nit' pitaju, nit' predlažu

Pet zastupnika u ŽZH nije prisustvovalo niti jednoj sjednici u 1. kvartalu 2018. godine. U HNŽ-u se na sjednicama u spomenutom razdoblju nikako nisu pojavila dva zastupnika.
Vijesti / Politika | 19. 05. 2018. u 15:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U HBŽ-u nijedan zastupnik nije postavio niti jedno zastupničko pitanje na sjednicama Skupštine. U ŽZH zastupničko pitanje ili prijedlog  su iznijela samo dva zastupnika u Skupštini.

Skupština HNŽ-a ima točno 50% zastupnika koji, u 1. kvartali 2018, nisu postavili nijedno zastupničko pitanje ili pokrenuli inicijativu, navedeno je u priopćenju Centra civilnih inicijativa.

Također, pet zastupnika u ŽZH nije prisustvovalo niti jednoj sjednici u 1. kvartalu 2018. godine. U HNŽ-u se na sjednicama u spomenutom razdoblju nikako nisu pojavila dva zastupnika.

Broj sjednica koje su županijske skupštine održale u 1. kvartalu 2018. godine prilično je mali, samo su zastupnici Skupštine USŽ, svi, bez izuzetka, prisustvovali svim održanim sjednicama „svoje“ skupštine (odnosno, na obje njih).

Po dvije sjednice, kao i Skupština USŽ, u 1. kvartalu 2018. godine imale su i skupštine BPŽ, SBŽ, HNŽ i HBŽ, ali je broj izostanaka kod njih bio između 3 i 8. Sumarno 41 zastupnik županijskih skupština, odnosno 14% od ukupnog broja, je već na početku godine odsustvovalo sa bar jedne sjednice županijskih skupština. A 11 od njih (5 u ŽZH, po 2 u HNŽ i HBŽ i po 1 u PŽ i SBŽ) nije prisustvovalo nijednoj sjednici u 1. kvartalu 2018.

U svakoj od županijskih skupština ima i zastupnika koji, u prva tri mjeseca 2018. godine, nisu postavili ni jedno zastupničko pitanje ili podnijeli inicijativu – i nominalno i procentualno ih je najviše u HBŽ (100%, što znači da nijedan od 25 zastupnika nije u prva 3 mjeseca 2018. postavio nijedno pitanje), te u ŽZH (91%, što znači da su samo 2, od 23 zastupnika ove skupštine, postavili zastupničko pitanje u 1. kvartalu 2018).

Iznad 50% neaktivnih, u ovom kontekstu, imaju još i skupštine PŽ (76%), BPŽ (60%), TŽ (54%), USŽ (53%), a Skupština HNŽ ima točno 50% zastupnika koji, u 1. kvartali 2018, nisu postavili nijedno zastupničko pitanje ili pokrenuli inicijativu.

Najmanji broj zastupnika koji nisu postavili nijedno zastupničko pitanja ili pokrenuli inicijativu imaju Skupština Sarajevske županije – svega 23% (odnosno 8 od 35 koliko ih je u Skupštini) – i Skupština ZDŽ – 26% (odnosno 9 od 35).

Interes za diskusiju

Zastupnici Skupštine ŽZH, osim što su, u 1. kvartalu 2018. godine, pokazali nizak stupanj zainteresiranosti za postavljanje zastupničkih pitanja i pokretanje inicijativa, pokazali su i najniži zabilježeni stupanj sudjelovanja u diskusijama, u županijskim skupštinama, tijekom 1. kvartala 2018. godine.

Naime, svega jedan zastupnik ove skupštine je, u promatranom periodu, diskutirao o jednoj mjeri koja se pojavila na dnevnom redu. Što znači da je 96% zastupnika bilo neaktivno. Manje od polovice zastupnika sudjelovalo je u diskusijama, po tačkama dnevnog reda i u PŽ (81% neaktivnih), te, u USŽ (53% onih koji nisu uzeli učešće u diskusijama).

Najveću zainteresiranost za diskusiju o tačkama na dnevnom redu pokazali su zastupnici Skupštine ZDŽ, u kojoj, u prvom kvartalu 2017. samo dva zastupnika nisu sudjelovala u diskusijama. Jedina koja je još imala jednobrojčani broj zastupnika koji nisu sudjelovali u diskusijama o točkama na dnevnom redu, tijekom 1. kvartala 2018., bila je Skupština Sarajevske županije, sa 9 neaktivnih zastupnika, u ovom kontekstu.

Nijedan zakon, od razmotrenih u prvom kvartalu 2018., nije došao na prijedlog zastupnika.

Amandmanska aktivnost zastupnika zabilježena je u TŽ, ZDŽ, BPŽ, SBŽ i HNŽ.

A u USŽ, PŽ, ŽZH, KS i HBŽ nijedan zastupnik nije uložio nijedan amandman, u prvom kvartalu 2017. godine.

Najveću aktivnost i u ovom segmentu pokazali su zastupnici Skupštine ZDŽ – njih 16 podnijelo je 141 amandmana.

Opravdanost plaće

Učestalost održavanja sjednica skupštine, vrijeme koje se provodi u radu na njima i oko njih, te, rezultati tog rada, ozbiljno dovode u pitanje opravdanost (svrsishodnost i moralnost) plaćanja tog rada.

No, za sada samo Skupština Zeničko-dobojske županije, zahvaljujući principijelnoj odluci svojih zastupnika funkcionira tako da nijedan njen član (s izuzetkom novog Predsjedavajućeg Skupštine, izabranog 12.4.2017.) nije na platnom popisu Skupštine, odnosno, nije zaposlen u njoj.

Za razliku od ovog čina socijalne osjetljivosti i društvene odgovornosti, zastupnika Skupštine ZDŽ, u skupštinama PŽ, BPŽ, SBŽ, HNŽ, Sarajevske županije i HBŽ, imaju preko 50% zastupnika koji su profesionaliziralo svoj status i primaju redovnu mjesečnu plaću od skupštine. Uključujući i mjesece u kojima skupštine tih županija ne održavaju sjednice.

 

Kopirati
Drag cursor here to close