Imenovanja na čekanju

BiH kao močvara - Ja tebi direktora, ti meni direktora

''Jednostavno smo ušli u jedan klinč. Jedni druge ne razumijemo i da će to tako ostati da funkcionira sljedeće dvije godine'', govori Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.
Vijesti / Politika | 07. 08. 2020. u 10:10 Bljesak.info
Direktori UIO i OSA-e ostaju na pozicijama do narednih izbora?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktori Uprave za neizravno oporezivanje BiH i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH , kojima je istekao mandat, najvjerojatnije ostaju na pozicijama do narednih općih izbora. To je procjena predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, jer dogovora i dalje nema, a kako sada stvari stoje, neće ga ni biti.

Provjere diploma njihovog kadra, Osmana Mehmedagića, i dalje su u tijeku. Dok HDZ inzistira da zadrži fotelju u Upravi, SNSD tipuje na poziciju zamjenika direktora Obavještajno-sigurnosne agencije.

Odnosi među predstavnicima vladajuće koalicije na državnoj razini ponovo su uzavreli. Lider SNSD-a Milorad Dodik iznio je niz optužbi na račun ministra vanjskih poslova iz redova SDA, Bisere Turković, tvrdeći da njena stranka teži da na pozicijama zadrži ratne kadrove. Bakir Izetbegović procjenjuje da će, barem što se tiče kadrova u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji i Upravi za indirektno oporezivanje, još dugo ostati “status quo”.

''Jednostavno smo ušli u jedan klinč. Jedni druge ne razumijemo i da će to tako ostati da funkcionira sljedeće dvije godine. Jer to tako želi HDZ'', govori Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Nije tajna da HDZ po svaku cijenu želi da zadrži direktorsku fotelju u Upravi za indirektno oporezivanje, u kojoj njihov kadar sjedi već osam godina. Miri Džakuli mandat je istekao u lipnju. Upravni odbor pokrenuo je proceduru za novog direktora, ali se sada kao glavni pretendent na tu poziciju pojavila SDA. Sukob te dvije stranke tinja već dugo, a čini se da je SNSD nedavno stala na stranu stranke koju vodi Bakir Izetbegović, dajući podršku za imenovanje novog ministra sigurnosti. Zauzvrat su dobili svoj kadar na čelu državne Agencije za istrage i zaštitu. SNSD, kako saznaje BHRT, načelno nije protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije, ali se itekako protivi što je na poziciji njegovog zamjenika i dalje kadar PDP-a.

''Mi nećemo moći osporiti njihov prijedlog u smislu toga jer bi onda zastoj bio kompletan, ali mislim da taj problema sa zakonom. On prije svega mora ispuniti zakonske uvjete za tako nešto'', kazao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a

''Do prije nekoliko mjeseci ili tjedan, drvlje i kamenje po direktoru OBA-e, sad odjednom im odgovara, zato što je očigledno tu pravljena neka vrsta ustupaka. Ja tebi direktora, ti meni direktora'', govori Branislav Borenović.

Međutim, i dalje nije izvjesno da je Osman Mehmedagić ispunio zakonske uvjete. Validnost dviju diploma, koje je dostavio Komisiji za nadzor nad radom OBA-e, nakon što mu je poništena ona koju je dobio na banjalučkom Univerzitetu za poslovne studije, provjerava Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine.

Kako BHRT neslužbeno saznaje, SIPA je, po nalogu Tužiteljatva, u svojstvu svjedoka ispitala osnivača Američkog univerziteta u Sarajevu. Diplomu tog fakulteta, navodno stečenu 2013. godine, Mehmedagić je priložio Zajedničkoj komisiji, nakon što je istekao predviđeni rok, a dokument je proglašen tajnim. 2013. već je bio na poziciji direktora OBA-e.

''Definitivno se ne vodi računa o kvaliteti u tome što je BiH jedna močvara. Potpuno je potisnuta kompetentnost, profesionalizam, čak se sad potiskuju i ovo što su formalni dokazi, ko bajagi neke diplome'', govori Žarko Papić, direktor Inicijative za bolju i humaniju inkluziju.

Prve dvije godine mandate aktuelne vlasti obilježila je bespoštedna borba za pozicije, koja je rezultirala brojnim blokadama rada institucija. I dok se dogovor lako postiže za one “manje atraktivne” direktorske funkcije, po svemu sudeći, borba SNSD-a, SDA i HDZ-a za “vruće fotelje” vodit će se “na neodređeno” s povremeno jačim intenzitetom, kao naprimjer, pred lokalne izbore, prenosi BHRT.

Kopirati
Drag cursor here to close