Savezi

NATO: Svaka zemlja ima pravo birati

NATO je prokomentirao najavu Veleposlanstva Rusije u BiH da će u slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a morati reagirati na taj, kako su ga nazvali, neprijateljski korak.
Vijesti / Politika | 20. 03. 2021. u 10:13 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Svaka zemlja ima suvereno pravo odabrati vlastite sigurnosne aranžmane, a hoće li se države odlučiti na suradnju s NATO-om putem partnerstva ili kao punopravne članice Saveza ovisi o svakom pojedinačnom podnositelju zahtjeva i 30 saveznika'', kazala je za Fenu glasnogovornica NATO-a Oana Lungescu.

Kako je naglasila, nijedna treća strana nema pravo intervenirati ili staviti veto na takav postupak i sve prijetnje u tom pogledu su neprihvatljive jer je vrijeme sfera utjecaja prošlo.

''NATO i Bosna i Hercegovina imaju dugogodišnju i obostrano korisnu suradnju. Suradnja s NATO-om ne prejudicira niti jedno potencijalno buduće članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u savezu. U potpunosti poštujemo suverenitet i nezavisnost zemlje i pozdravljamo kontinuirani doprinos BiH našoj euroatlantskoj sigurnosti'', rekla je.

Na taj način NATO je za Fenu prokomentirao najavu Veleposlanstva Rusije u BiH da će u slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a morati reagirati na taj, kako su ga nazvali, neprijateljski korak.

Bosna i Hercegovina 5. prosinca 2018. godine primljena je u Akcijski program za članstvo (MAP). Godinu nakon toga, Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o prihvaćanju dokumenta nazvanog Program reformi koji je trebao značiti i nastavak puta zemlje prema čvršćoj integraciji u Sjevernoatlantski savez (NATO).

Program reformi ne razlikuje se od Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) koji priprema svaka država koja želi postati članica NATO saveza. Radi se o planu postignuća i planirane reforme u više oblasti između, ostalog političkih, sigurnosnih, pravnih i obrambenih reformi.

''Pozivamo BiH prijatelje da dobro razmisle, da odvagaju sve 'za' i 'protiv', da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju'', navodi se u priopćenju za javnost iz Veleposlanstva Rusije u BiH.

Fena podsjeća kako je iz Veleposlanstva Rusije u BiH došlo je dan nakon što je konstituirano Povjerenstvo Bosne i Hercegovine za suradnju sa NATO-om na osnovu odluke Vijeća ministara od 24. veljače 2021. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close