Dokument

NATO nam se raduje

BiH je još u listopadu 2018. godine BiH dobila zeleno svjetlo za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u uz uvjet da u sjedište tog vojnopolitičkog saveza dostavi Godišnji nacionalni plan (ANP).
Vijesti / Politika | 24. 01. 2020. u 10:35 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dokument Program reformi koje je Bosna i Hercegovina u prosincu prošle godine dostavila u sjedište Sjevernoatlantskog saveza (NATO) smatra se dobrom osnovom za nastavak suradnje između NATO-a i Bosne i Hercegovine.

Potvrdila je to u izjavi za Fenu glasnogovornica NATO stožera u Sarajevu Ines Kuburović dodajući da je o tom dokumentu, koji je poslan u Bruxelles, razgovarano na tehničkoj razini.

''NATO se raduje pružanju podrške BiH kako vlasti počnu provoditi reforme sadržane u Programu i Pregledu obrane iz 2016. godine te u tom smislu NATO stožer Sarajevo stoji na raspolaganju bh. vlastima u nastavku podrške reformi obrambenog i sigurnosnog sektora'', dodala je.

Istaknula je da NATO veoma cijeni politički dijalog s Bosnom i Hercegovinom, a saveznici će sa zadovoljstvom pozdraviti dužnosnike BiH u sjedištu NATO-a da bi se razgovaralo o suradnji između NATO-a i BiH kao i regionalnoj sigurnosti.

BiH je još u listopadu 2018. godine BiH dobila zeleno svjetlo za aktivaciju Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO-u uz uvjet da u sjedište tog vojnopolitičkog saveza dostavi Godišnji nacionalni plan (ANP).

 


Upravo taj dokument izazvao je brojna sporenja i političke nesuglasice, ponajprije jer su mu se žestoko usprotivili politički predstavnici Republike Srpske pozivajući se na vojnu neutralnost, ali i tvrdeći da će to značiti opredijeljenost BiH za članstvo u NATO-u, što oni odlučno odbacuju.

S druge strane, stranke sa sjedištem u Federaciji BiH upravo su slanje ANP-a u Bruxelles postavile kao uvjet za formiranje vlasti na državnoj razini.

Kompromis je postignut krajem studenog prošle godine kada su članovi Predsjedništva BiH, uz posredovanje međunarodnih dužnosnika, odlučili da će dan nakon imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara u Bruxelles biti poslan dokument nazvan Program reformi.

Kopirati
Drag cursor here to close