Dodik

'NATO bi ograničio BiH'

"Ako idete u NATO, vi ste se svrstali tamo, a mi kažemo da ostajemo vojno neutralni", rekao je Dodik, podsjećajući na Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti.
Vijesti / Politika | 23. 01. 2019. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da bi pristupanjem NATO-u BiH izgubila mogućnost suradnje sa onima koji nisu u tom savezu i da je budućnost zemlje u vojnoj neutralnosti.

"Ako idete u NATO, vi ste se svrstali tamo, a mi kažemo da ostajemo vojno neutralni", rekao je Dodik, podsjećajući na Rezoluciju Narodne skupštine Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. 

On je dodao da je sadašnja situacija u svijetu nesigurna, zbog čega traži odgovore lokalne strukture da osigura neutralnu i stabilnu sredinu. 

Ruski čovjek

"Mislim da je neutralna i stabilna sredina upravo ovaj stav o vojnoj neutralnosti", rekao je Dodik sinoć za "Al jazeera Balkan".  On je podsjetio da Republika Srpska nije rekla da ide sa Rusijom ili Kinom. 

"Mi smo rekli ne idemo nigdje, da želimo ostati vojno neutralni", naglasio je Dodik. 

On je naveo da su neke zemlje, poput Švedske, odbile biti  u NATO-u i da se to ne smatra problemom. 

"Svi čitamo kako se /predsjednik SAD/ Donald Trump zalaže da napusti NATO, a ovdje kod nas kao da je to pitanje života i smrti, tako da bolje da sačekamo s tim", istaknuo je Dodik. 

Odgovarajući na pitanje je li ruski čovjek, Dodik je rekao da bi se u tom slučaju zalagao za vojni savez sa Rusijom. 

"Ja mislim da treba ostati vojno neutralan", ponovio je Dodik i napomenuo da ne vidi ništa loše u tome da BiH ima dobre odnose sa Turskom kao moćnom zemljom. 

Alijanska koja nas je bombardirala

Predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovio je da se ne može očekivati od Srba i Republike Srpske da podrže put ka NATO-u, kada ih je ta alijansa bombardirala osiromašenim uranijumom i izravno utjecala na ishod rata u BiH. 

Odgovarajući na pitanje da li svojim stavovima riskira nove sankcije i izolaciju, Dodik je rekao da ne može utjecati na politiku SAD. 

"Ali, nitko ozbiljan u BiH ili SAD ne može očekivati da će Milorada Dodika zaplašiti nova prijetnja ili sankcije", istaknuo je Dodik. 

On je podsjetio da je nedavno zamjeniku američkog državnog tajnkia Johnu Sullivanu rekao da nema konsenzusa o NATO putu BiH. 

"Ja govorim da je nama potrebna vojna neutralnost za sve ljude u BiH. Mislim da BiH treba potpuno demilitizirati", naveo je Dodik. 

Prosvjedi i upotreba sile

Govoreći o prosvjedima grupe "Pravda za Davida", Dodik je rekao da nije bilo pretjerane upotrebe sile. 

"Bila je pretjerna upotreba sile kada nas je NATO bombardirao i prema policajcu kojeg su tamo tukli, to su jedine slike nasilje. Pitam se šta bi bilo u Americi da je neko uzeo makaze i presjekao traku gdje piše `Policija, ne prilazi`? Šta bi bilo s njim i kako bi se proveo na tom mjestu?", upitao je Dodik. 

On je dodao da će Republika Srpska ojačati poziciju policije i da u to nitko ne treba sumnjati. 

"Mislim da je krajanje vrijeme da policiji damo ovlaštenje kako bi bez oklijevanja mogla da djeluje na svako narušavanje javnog reda i mira i narušavanja sigurnosti drugih ljudi", ocijenio je Dodik. 

Prema njegovim riječima, sloboda pojedinca ograničena je slobodom drugih ljudi. 

"Izražavanje političkih stavova nije problem, to možete učiniti u svakom civiliziranom i demokratskom društvu kakvo je, vjerujem, i naše, tako što ćete prijaviti skup, a svi ti skupovi u Banja Luci mjesecima nisu bili prijavljeni i to je nešto što je viđeno kao problem i pripisano vlastima", podsjetio je Dodik. 

On je ponovio da se zalaže za što hitnije razrješavanje ovog slučaja i protiv njegove politizacije. 

"Politička zloupotreba mirnih prosvjeda građana nije doprinijela dolasku do istine. Tu je Tužiteljstvo nadležno i apeliram da Tužiteljstvo te stvari stavi na dnevni red", rekao je Dodik. 

On je rekao da ne vjeruje Tužiteljstvu BiH, ali da vjeruje da bi na bazi prikupljenog ova institucija mogla zatvoriti slučaj "Davida Dragičevića" bez tereta političke prirode koji je sada prisutan, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close