''Pod lupom''

Nastavljene izborne nepravilnosti i kršenje Izbornog zakona

Zabilježeno je 178 slučajeva preuranjene, zakonom zabranjene kampanje u svakoj trećoj općini i gradu u BiH.
Vijesti / Politika | 23. 08. 2018. u 15:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: ZARAPIX / Ilustracija

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'', koja promatra predizborno razdoblje u Bosni i Hercegovini, u Tuzli je prezentirala nalaze promatranja u prva četiri tjedna izvještavanja promatrača, od 23. srpnja do 19. kolovoza, i konstatirala da se izborne nepravilnosti nastavljaju, priopćeno je iz te organizacije. 

Navode da do 19. kolovoza deset lokalnih izbornih povjerenstava nije ispoštovalo odredbe Izbornog zakona BiH o ravnopravnosti spolova i to pet na štetu žena i pet na štetu muškaraca.

ističu da su ti članovi, pored jasne odredbe zakona, ipak dobili suglasnost za imenovanje u općinskim vijećima i skupštinama općina u BiH koje je potvrdilo Središnje izborno povjerenstvo.

Osim toga, dodaju da i dalje 12 lokalnih izbornih komisija nema odgovarajuće uvjete za rad, ali da ima napretka u tom segmentu. 

''Drugi put apeliramo na lokalnu administraciju u ovih 12 općina da lokalnim izbornim komisijama omoguće uvjete uvjete za rad'', kazao je regionalni asistent Regionalnog ureda u Tuzli Danijel Stjepanović. 

U četvrtom tjednuizvještavanja, navodi se u nalazima, 62 lokalne izborne komisije nisu održale sjednicu, a 16 sjednica uopće nije bilo najavljeno iako je obaveza. 

Općinska izborna komisija Jezero je i dalje jedina lokalna izborna komisija koja nije usvojila Poslovnik o radu, a u svakoj drugoj općini, gradu u BiH politički subjekti nisu dostavili prijedloge članova biračkih odbora do 15. augusta. 

''Čemu služe rokovi ako se krše bez posljedica ili prolongiraju odlukom SIP-a što onda utječe na kašnjenje drugih predviđenih aktivosti lokalnih izbornih komisija'', navodi direktor projekta Koalicija ''Pod lupom'' Dario Jovanović. 

Zabilježeno je, dodaje, 178 slučajeva preuranjene, zakonom zabranjene kampanje u svakoj trećoj općini i gradu u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close