Priznanje Kosova

Srbija najavila sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog izjave Izetbegovića o priznanju Kosova

Na pitanje hoće li BiH priznati Kosovo, Izetbegović je kratko odgovorio: "Da"
Vijesti / Politika | 13. 11. 2017. u 17:46 Fena
Kopirati

Srbijanski ministar unutarnjih poslova i tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost Nebojša Stefanović najavio je izvanrednu sjednicu vijeća u povodu najave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da će Bosna i Hercegovina priznati Kosovo.

“Volio bih da ovo nije točno i da se radi o lošoj interpretaciji Izetbegovićeve izjave, jer nažalost, ako je istina, to je jedan od najtežih udaraca koje Srbiji može nanijeti jedna susjedna zemlja”, izjavio je Stefanović za Večernje novosti.

On je uvjeren da će predsjednik Srbije sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost u narednih 48 sati dodavši da potez Izetbegovića “ne može biti ni dobronamjeran ni pozitivan u odnosima Srbije i BiH", prenosi Hina.

Stefanović je naglasio da ovakve najave nisu dobre ne samo za odnose između dviju zemalja već i za odnose između dva naroda, ali i za situaciju u regiji “pogotovo nakon svih pozitivnih signala koje su predsjednik i vlada Srbije uputili BiH i svih pozitivnih stvari koje smo učinili u međusobnoj suradnji”.

Izetbegović je u intervjuu za Deutshe Welle rekao da će BiH priznati jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnost, što je “i do sad trebala učiniti”.

"Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo biti priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu", rekao je Izetbegović.

On je na izravno pitanje hoće li BiH priznati kosovsku neovisnost kratko odgovorio “Da”.

U slučaju da Republika Srpska krene putem Katalonije i proglasi neovisnost, Izetbegović kaže da će raditi ono što će raditi sve patriote u toj zemlji.

"Braniti ono na što smo stekli pravo borbom od 1992. do 1995. godine, pa i samim Daytonskim mirovnim sporazumom", kaže on.

"Hajde da okrenemo pitanje: kako će oni pocijepati BiH? Daytonski mirovni sporazum je na našoj strani, povijest je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu, uključujući i Srbiju, je na našoj strani. Interes Europe - da nema ponovno rata u BiH, zatim na Balkanu, jer ga je jednom dobila iz ovog istog grada prije 103 godine - na našoj je strani", rekao je Izetbegović.

On je ocijenio da bi u slučaju otcjepljenja Republike Srpske "masa bila na strani obrane teritorijalnog integriteta BiH".

"Ako proizvedu drugo poluvrijeme, mislim da će oni koji ga proizvedu izgubiti - nadam se politički, a ne vojno", naveo je Izetbegović. Govoreći o Sandžaku, Izetbegović je rekao da nije zadovoljan položajem te regije u Srbiji, koju naseljavaju većinom Bošnjaci, prenosi Srna.

"Smatram da Srbija treba da odustane od toga da se paternalistički odnosi prema Sandžaku. Srbija treba da odustane od nametanja, jer se nametanjem ne može postići ništa dobro, a riječ je o učešću Bošnjaka u policiji, tužiteljstvu sudstvu ili kada je, na primjer, riječ o imenima škola", dodao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, taj prostor treba prepustiti tim ljudima da normalno dišu, da izgrade infrastrukturu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u ponedjeljak za “TV Pink” da “Kosovo neće biti priznato od BiH što god rekao Bakir Izetbegović i što god pokušao uraditi jer to ovisi o Republici Srpskoj”.

Kopirati
Prikaži komentare
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.