Oštra prozivka

Naša stranka: Novi Novalićev skandal opasniji je od respiratora

Iz Naše stranke ističu kako je Vlada Federacije dužna dati odgovore građanima i građankama kako bi znali zašto svoje cjepivo plaćaju putovanjima u Srbiju dok se njihovim novcima manipulira u cilju bogaćenja pandemijskih profitera.
Vijesti / Politika | 09. 06. 2021. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Kanton Sarajevo i Vlada Federacije BiH su 15. travnja potpisali sporazum o zajedničkoj nabavi Sputnik V cjepiva od Ruske Federacije. Ugovor s Ruskim fondom za strane investicije je od tada bio spreman za potpis a cjepiva su bila očekivana u ovom mjesecu. Međutim, FBiH odbija potpisati taj ugovor", započinju priopćenje iz Naše stranke BiH.

Kako ističu, zahtijevaju odgovore o stvarnim razlozima odustajanja od nabave cjepiva.

"Vlada Federacije BiH do sada je s Vijećem ministara dijelila odgovornost za smrt naših sugrađana od bolesti COVID-19. Nakon što je Vlada KS osigurala direktnu nabavu 500.000 cjepiva, Vlada FBiH odbija potpisati ugovor za njihovu nabavu uz skandalozno, neodgovorno i neprihvatljivo objašnjenje Zavoda za javno zdravstvo FBiH. Zahtijevamo odgovore Vlade FBiH o stvarnim razlozima odustajanja od nabave Sputnik V cjepiva", navode iz Naše stranke.

Naime, oni pretpostavljaju kako postoje brojni razlozi za odustajanje od nabave cjepiva.

"Je li je razlog Vlade FBiH da sabotira nabavu cjepiva zbog toga što se nabava obavlja preko jedinog direktnog i ovlaštenog prodavača za Sputnik, Ruskog investicijskog fonda, a ne posrednika, preprodavača bliskih članovima Vlade? Ili što je uvoznik Bosnalijek koji je pristao na posao uz minimalnu zakonsku maržu velefarmacije, a ne neka tvrtka za proizvodnju namještaja ili poljoprivredno dobro koje bi to uradilo za mnogo veću cijenu? Ili je razlog to što se radi o najnižoj cijeni nabave u regiji, od 10 dolara po dozi? Ili zato što nabavu vrši Vlada Kantona Sarajevo?", upitali su iz Naše stranke.

Kako navode zahtjevaju odgovore i od federalnog premijera Fadila Novalića.

"Zahtijevamo odgovor direktno i od premijera Fadila Novalića: Što se to promijenilo od 26. svibnja kada se na sjednici Parlamenta Vlada FBiH pohvalila suradnjom s Kantonom Sarajevo i da je ta nabava cjepiva najizvjesnija jer je bilo jasno da premijera i njegovu vladu neće opteretiti dodatnim aferama?", ističu.

Iz Naše stranke ističu kako je Vlada Federacije dužna dati ove odgovore građanima i građankama kako bi znali zašto svoje cjepivo plaćaju putovanjima u Srbiju dok se njihovim novcima manipulira u cilju bogaćenja pandemijskih profitera.

"Očekujemo odgovore i napore da se spriječi još jedna afera po svoj prilici veća od one s respiratorima", poručili su iz Naše stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close